Bramborová pizza
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
PIZZA
Směs koření italského typu určená pro okořenění domácí pizzy. Sestává z bazalky, oregana (dobromysli), šalvěje a obsahuje i něco málo česneku. Neobsahuje sůl. Směs se hodí i na těstoviny, příjemně jí dochutíme např. rajčatovou omáčku, ale i karbanátky, dušenou zeleninu apod.
Tato pizza je inspirována receptem z publikace „Pizza – calzone, focaccia, crostata a jiné“ od Sylvie Gitterové.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
BRAMBOROVÁ PIZZA
300 g brambor oloupeme, 100 g mrkve oškrábeme a obojí najemno nastrouháme na struhadle nebo v kuchyňském robotu. Přebytečnou vodu slijeme. 1/2 většího pórku pokrájíme na nudličky. Nastrouhané brambory, mrkev a pórek nasypeme do mísy, spojíme se 2 vejci, přimícháme 1 lžíci hladké mouky, osolíme 2 lžičkami soli a ochutíme 2 lžičkami směsi koření „Pizza“.
Formu na pečení dobře vymažeme tukem a na její dno poklademe plátky nakrájené anglické slaniny (50 g). Na ni nalijeme bramborové těsto, které lžící rozetřeme na tenkou vrstvu. Pečeme v předehřáté troubě při 200 – 220 °C 20 minut.
Mezitím omytou papriku zbavíme semeníků a spolu s rajčaty a zbylým pórkem nakrájíme na kolečka. Sýr nakrájíme na plátky.
Předpečenou pizzu vyndáme z trouby. Rozložíme na ni zbylé plátky anglické slaniny, kolečka rajčat, papriku, posypeme pórkem a navrch dáme plátky sýra. Posypeme směsí koření „Pizza“ a případně ozdobíme olivami.
Obloženou pizzu dáme ještě na 10 minut zapéci. Podáváme horké, okamžitě po dopečení.
Použité suroviny :
300 g brambor, 100 g mrkve, 1 velký pórek, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, sůl, směs koření „Pizza“, tuk nebo olej na vymazání pekáče, 100 g anglické slaniny, 1 větší paprika, 3 rajčata, 150 g sýra (Mozzarella, Eidam apod.)na ozdobení :
olivy