Brambory na jalovci
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
JALOVEC MLETÝ
Plody jalovce – jalovčinky mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť i vůni. Přidávají se do jídel hůře stravitelných, nadýmavých a tučnějších. Užívají se hlavně při kořenění zvěřiny, drcenými jalovčinkami se obaluje očištěná zvěřina před úpravou, aby "dozrála". Přidávají se i do rybích marinád. Koření se jimi kysané zelí, hlavně v Německu a v Alsasku, někdy se přidávají do guláše, chceme-li mu dodat "divokou" příchuť, ale i při pečení drůbeže. Jsou součástí různých směsí koření, dají se použít spolu s koriandrem k nakládání masa před uzením. Používají se k výrobě pálenky zvané borovička.
Mleté plody jalovce sušením před mletím ztrácení část své výrazné pryskyřičné palčivosti a proto je bez obav můžeme použít k ochucení či dochucení i nezvěřinových jídel – do gulášů, na ryby, brambory či při grilování nebo pečení masa).
Dnešní recept je upravenou verzí receptu z knihy Jill Normanové – „Jak vařit s kořením“.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
BRAMBORY NA JALOVCI
Cibuli nakrájíme nadrobno, anglickou slaninu na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla (25 g) a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme slaninu a ještě pár minut smažíme.
Předehřejeme troubu na 160 °C. Ohnivzdornou nádobu plníme střídavě vrstvou cibule se slaninou a vrstvou brambor posypaných mletým jalovcem (na každou vrstvu cca 1 lžička), osolených a dle chuti opepřených. Končíme vrstvou brambor. Zalijeme 150 ml vody.
Nádobu uzavřeme víkem a pečeme asi 1 hodinu. Nakonec víko odkryjeme, na brambory poklademe kousky másla (2 lžíce – 25 g), teplotu zvýšíme na 250 °C a dáme zezlátnout (cca 10 – 15 minut).
Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.