Bůček na studeno
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
PAPRIKA PÁLIVÁ - VLOČKY
Tento výběrový druh nahrubo drcené pálivé maďarské papriky používáme k dochucení gulášů, omáček, polévek, do masitých jídel, dále při výrobě salátových zálivek, do pomazánek, při nakládání sýrů, masa na grilování apod.
Dnešní recept byl inspirován receptem z knihy "2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně" - autorky J. Frolíkové a kol.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
BŮČEK NA STUDENO
Bůček omyjeme, zbavíme kůže a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme studenou vodou tak, aby byl ponořený. Přidáme 1 lžičku soli, 2 - 4 celé oloupané stroužky česneku, 1 větší cibuli nakrájenou na hrubo, 7 kuliček černého pepře a 2 bobkové listy. Hrnec uzavřeme a vaříme mírným varem cca 45 minut. Odstavíme z ohně a tlakový hrnec necháme "dojít". Bůček vyjmeme z vývaru a počkáme, až zchladne. (Po scezení můžeme vývar použít jako základ dobré polévky).
Mezitím si připravíme pastu na potření bůčku. V misce za studena smícháme 1,5 lžíce oleje s 3 - 4 lžičkami papriky pálivé - vločky, přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku maďarské sladké papriky od Antonína a 0,5 lžičky mletého nebo nahrubo drceného pepře (černého, bílého, zeleného či barevného). Vše dobře promícháme, popřípadě můžeme v mixeru krátce umixovat, až nám vznikne kašovitá pasta.
Studený bůček vykostíme, potřeme připravenou pastou a pevně zabalíme do alobalu. Dáme odležet do chladničky min. na 1 týden.
Před podáváním krájíme tenké plátky - vhodné jako příloha k alkoholickým nápojům či jako chuťovka s čerstvým chlebem.
Jindy jako příjemnou chuťovou obměnu můžeme k výrobě pasty na uvařený bůček použít takřka universální směs koření Chimichuri , ohnivě pálivou Harísu, či některý z minutkových pepřů (Steakový, Česnekový, Pařížský, Citrónový).
Použité suroviny :
1 kg libového bůčku s kostí, 1 lžička soli, 2 - 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 7 kuliček černého pepře, 2 bobkové listyna pastu:
1,5 lžíce oleje, 3 lžičky papriky pálivé - vločky od Antonína, 1 lžička soli, 1 lžička sladké maďarské papriky od Antonína, 0,5 lžičky mletého nebo nahrubo drceného pepře dle chuti (černý, bílý, zelený, barevný)