Butter Chicken

Mezi nejznámější indická jídla patří i lahodné máslové kuře (butter chicken, murgh makhani), které vzniklo v 60. letech v indickém Dillí a dnes je jedním z nejoblíbenějších jídel na celém světě.
Přejít na postupPříprava: 20 min., Marinování: 2-24 hod., Vaření: 45 min.
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
Na marinádu:
- 750 g kuřecích stehen nebo prsou nakrájených na kostky 2x2 cm
- 120 g jogurtu
- 1 lžíce směsi koření „Garam másala" od Antonína
- 1 lžička mletého římského kmínu (cuminu)
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého chilli kashmiri (podle chuti)
- 1-2 utřené stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného nebo 1 lžička práškového zázvoru
- 1 lžička soli
Na omáčku:
- 1 velká cibule nadrobno nakrájená
- 1 utřený stroužek česneku
- 1 lžička směsi koření „Garam másala" od Antonína
- 250 ml smetany (33 %)
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného nebo 1 lžička práškového zázvoru
- 1 lžička mleté pískavice
- 2 lžíce ghí nebo rostlinného oleje
- 500 g rajčatového pyré
- třtinový cukr a sůl podle chuti (cca 1 lžíce a 1 lžička)
Použité koření
Postup přípravy
Smícháme všechny ingredience na marinádu s kousky kuřete a necháme v chladu alespoň 2 hodiny marinovat (ideálně přes noc).

Ve velké pánvi rozehřejeme 1 lžíci ghí nebo oleje na středně vysokou teplotu a osmažíme namarinované kousky kuřete bez marinády dohněda (cca 3 minuty z každé strany) a odložíme stranou na misku.

Na stejné pánvi na 1 lžíci ghí nebo oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli (cca 6 minut, přitom seškrábneme i případný přípek).

Přidáme česnek, zázvor a 1 minutu restujeme.


Přidáme rajčatové pyré, sůl i třtinový cukr a vaříme za občasného míchání do tmavě červené barvy (cca 10-15 minut).

Poté ponorným mixérem rozmixujeme omáčku dohladka.

Přidáme osmažené kousky kuřete, zbytek marinády, smetanu a necháme probublávat cca 10 minut.

Podáváme ozdobené čerstvými lístky koriandru s basmati rýží nebo plackami naan.
