Butter Chicken

Mezi nejznámější indická jídla patří i lahodné máslové kuře (butter chicken, murgh makhani), které vzniklo v 60. letech v indickém Dillí a dnes je jedním z nejoblíbenějších jídel na celém světě.

Přejít na postup

Příprava: 20 min., Marinování: 2-24 hod., Vaření: 45 min.

4


Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

Na marinádu:

Na omáčku:

  • 1 velká cibule nadrobno nakrájená
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 lžička směsi koření „Garam másala" od Antonína
  • 250 ml smetany (33 %)
  • 1 lžíce čerstvého nastrouhaného nebo 1 lžička práškového zázvoru
  • 1 lžička mleté pískavice
  • 2 lžíce ghí nebo rostlinného oleje
  • 500 g rajčatového pyré
  • třtinový cukr a sůl podle chuti (cca 1 lžíce a 1 lžička)

Postup přípravy

19

Smícháme všechny ingredience na marinádu s kousky kuřete a necháme v chladu alespoň 2 hodiny marinovat (ideálně přes noc).

Butter Chicken (máslové kuře) – recept krok 1
29

Ve velké pánvi rozehřejeme 1 lžíci ghí nebo oleje na středně vysokou teplotu a osmažíme namarinované kousky kuřete bez marinády dohněda (cca 3 minuty z každé strany) a odložíme stranou na misku.

Butter Chicken (máslové kuře) – recept krok 2
39

Na stejné pánvi na 1 lžíci ghí nebo oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli (cca 6 minut, přitom seškrábneme i případný přípek).

Butter Chicken (máslové kuře) – recept krok 3
49

Přidáme česnek, zázvor a 1 minutu restujeme.

Butter Chicken (máslové kuře) – recept krok 4
59

Přisypeme garam másalupískavicí a 30 sekund za stálého míchání necháme rozvonět.

Butter Chicken (máslové kuře) – recept krok 5
69

Přidáme rajčatové pyré, sůl i třtinový cukr a vaříme za občasného míchání do tmavě červené barvy (cca 10-15 minut).

Butter Chicken (máslové kuře) – recept krok 6
79

Poté ponorným mixérem rozmixujeme omáčku dohladka.

Butter Chicken (máslové kuře) – recept krok 7
89

Přidáme osmažené kousky kuřete, zbytek marinády, smetanu a necháme probublávat cca 10 minut.

Butter Chicken (máslové kuře) – recept krok 8
99

Podáváme ozdobené čerstvými lístky koriandru s basmati rýží nebo plackami naan.

Butter Chicken (máslové kuře) – recept krok 9
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...