Carpaccio z marinovaného lososa
Nepotřebujete udírnu, abyste dosáhli autentické vůně a chuti uzeného lososa. Tajemství spočívá v použití naší dánské prémiové uzené soli připravované starým vikingským způsobem 1 týden v kouři z bukového a jalovcového dřeva ze severu Norska.
Přejít na postup15 min. příprava24 hod. marinování
4
Ingredience
- 1 kg čerstvého filetu z lososa s kůží
- 1 kg hrubozrnnější soli
- 0,5 kg krupicového cukru
- 1 lžička „Sůl uzená dánská“
- 1 polévková lžíce sušeného estragonu (nebo 2 snítky čerstvého)
- 1 polévková lžíce sušeného kopru (nebo 2 snítky čerstvého)
- 2 cl koňaku
- 50 cm silnějšího alobalu
Použité koření
Postup přípravy
Nejprve si připravíme všechny ingredience.
Šupiny na kůži lososa oškrábeme, celého jej omyjeme vodou a osušíme čistou utěrkou. Stranu bez kůže pokapeme koňakem, který lehce vetřeme do masa a rovnoměrně posypeme dánskou uzenou solí, kterou lehce vtlačíme do masa.
Na vrstvu směsi na alobalu položíme filet z lososa kůží dolů tak, aby směs byla rovnoměrně rozprostřena pod celým filetem. Nyní, pokud použijeme čerstvé bylinky, položíme je na vrchní část lososa. Poté celý filet zasypeme zbytkem solné směsi.
Vše pevně zabalíme do alobalu (pro jistotu dáváme 2 vrstvy, aby se neprotrhl) a dáme do lednice marinovat. Pokud máme filet z lososa z ocasní části, stačí marinování 24 hodin, pokud je z hlavové části (vyšší) necháme marinovat 48 hodin.
Když je marinování skončeno, vybalíme lososa z alobalu, pečlivě jej opláchneme vodou od soli a bylinek a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme lehce pokapané citrónem s pečivem namazaným máslem.