Chicken Tikka Masala
Ochutnejte jedno z nejoblíbenějších jídel moderní indické kuchyně na světě. My jsme si ho zamilovali.
Přejít na postup20 min. příprava 40 min. vaření
4
Ingredience
Na marinádu:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 250 ml tučného jogurtu
- 1 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 lžička směsi koření "Garam másala" od Antonína
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 500 g kuřecích prsních řízků
Na omáčku:
- 1 velká cibule
- 4 lžíce ghee (nebo 3 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje)
- 1 lžička směsi koření "Garam másala" od Antonína
- 1-2 čerstvé zelené chilli papričky
- 1 lžička soli
- 2 lžička cukru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička papriky sladké maďarské
- 250 g rajčat (nebo 1 plechovka sterilovaných)
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 1 lžíce nahrubo nastrouhaného zázvoru
Postup přípravy
Videorecept:
Připravíme si marinádu. Smícháme 250 ml tučného jogurtu, 1 lžíci nahrubo nastrouhaného zázvoru, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku koření „Garam másala“, 1 lžičku soli a ½ lžičky mletého pepře.
Do marinády zamícháme 500 g kuřecích prsou a v chladu necháme marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
Marinované maso nahrubo očistíme od marinády, nakrájíme na větší kousky (cca 3x3x3cm).
V pánvi na rozpálených 4 lžících ghee (nebo na 3 lžících másla a 2 lžících oleje) maso zprudka orestujeme (cca 2 min. na každé straně). Orestované maso vyndáme a dáme stranou.
Ve výpeku necháme zesklovatět 1 velkou, na proužky nakrájenou cibuli, 1-2 nadrobno nakrájené čerstvé zelené chilli papričky, 1 prolisovaný stroužek česneku a 1 polévkovou lžíci nahrubo nastrouhaného zázvoru.
Přidáme 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku sladké maďarské papriky, mleté chilli dle chuti, 1 lžičku směsi „Garam másala“, 2 lžičky cukru, promícháme a necháme 1 minutu rozvonět.
Přidáme 250 g oloupaných a nasekaných rajčat, 1 šálek vody a na mírném ohni necháme za občasného míchání zahustit (10 minut).
Omáčku přelijeme do horku vzdorné nádoby a např. ponorným mixerem rozmixujeme dohladka. Poté ji vrátíme zpět na pánev.
Přidáme orestované maso, zbytek marinády, vodu dle potřeby, 1 lžičku soli, 1 lžíci nasekaného zeleného koriandru (řeřichy, kari lístků) a 10 minut na mírném ohni provařujeme.
Podáváme ozdobené čerstvým koriandrem s rýží basmati nebo plackou „Naan“.