Chilli vodka
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
CHILLI PAPRIČKY MALÉ
Birdseyes chilli jsou droboučké, ale zvláště štiplavé, špičaté papričky, které dorůstají velikosti 1 – 3 cm. Tyto malé papričky obsahují velké množství kapsicinu, což je palčivá látka způsobující zahřívací a povzbuzující účinky, ale také vitamíny (především C), minerály apod.
Chilli urychlují spalování kalorií v organizmu až o 25 %, ale mají i výrazné zdravotní účinky. Např. zahřátí vyvolané chilli způsobuje uvolnění hlenu, čistí dýchací cesty, přispívá k léčbě kašle a rýmy, chilli zvyšuje množství žaludečních kyselin, čímž nejen zajišťuje jejich dostatečné množství, které zlikvidují bakterie z potravy, ale podporují i dobré trávení. Pálivé chilli příznivě ovlivňují krevní oběh a mohou přispívat k předcházení krevních sraženin atp.
Nedoporučují se při podrážděném žaludku a nemocích střev (hemeroidy), ale v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř.
V pokrmech je kombinujeme zpravidla se sladkou paprikou. Přidávají se do pokrmů celé - na porce pro 4 osoby stačí 1 - 2 ks - nechají se povařit a vyjmou se. Hodí se do gulášů, zelných pokrmů, mexických, indických a čínských jídel, drštkové polévky, dušených směsí zeleniny, rýžových pokrmů aj.
Níže popsaným postupem si z chilli papriček můžete vyrobit jemný nápoj s chilli příchutí, nebo ostřejší preventivní lék, až po velice ostrý výtažek – k použití místo tabasca do jídla, míchaných nápojů apod.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
CHILLI VODKA
Základem zůstává kvalitní (ne konzumní) druh 40 % vodky (0,5 l), do kterého nakládáme na různě dlouhou dobu různý počet chilli papriček. Macerujeme při pokojové teplotě, 1 x denně protřepáme. Zde několik tipů :
7 chilli papriček (8 hodin)příjemná kombinace k pití s lehkým nádechem chilli
10 chilli papriček (2 – 3 dny)
pálivější kombinace vhodná jako prevence předcházení chorob srdečních, cévních, při nachlazení, chřipce , při otylosti apod.
1 sáček chilli papriček (min. 6 dní)
používáme po kapkách k přiostření gulášů, zeleninových pokrmů, polévek a všude tam, kde jídlu „něco chybí“. Vhodné do míchaných alkoholických nápojů apod.
Při náhodné konzumaci ostrou palčivost v ústech ztlumíme chlebem nebo pečivem. Nezapíjejte, pocit palčivosti by se ještě zvýšil.