Chlupaté buchtičky

Nadýchané buchtičky s povidly obalené v sirobu a perníku. Jen pozor, mizí závratnou rychlostí! :)

Přejít na postup

60 min. příprava2 hod. kynutí30 min. pečení

1 hluboký plech (48 buchtiček)


Ingredience

Použité suroviny na 1 hluboký plech (48 buchtiček):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla (1 kostka)
  • Citronová kůra mletá
  • 100 g cukru krystal
  • 200 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vejce a 1 žloutek do těsta
  • 400 g švestkových povidel rozmíchaných s 1 lžící rumu a 2 lžícemi nastrouhaného perníku (aby netekla)
  • 2 lžíce sádla na vymaštění plechu (kůrka je pak krásně křupavá)

Na obalení:

  • 250 ml řepného sirobu (český lze koupit na internetu, občas německý i v marketech)
  • 200 g nastrouhaného perníku
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžíce "Vanilkového cukru" od Antonína

Postup přípravy

114

Nejprve si v misce připravíme kvásek smícháním 200 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru.

Chlupaté buchtičky - recept krok 1
214

Necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).

Chlupaté buchtičky - recept krok 2
314

Než je kvásek hotový, rozehřejeme si 1/4 kostky másla a oddělíme žloutek z 1 vejce od bílku.

Chlupaté buchtičky - recept krok 3
414

Ve větší míse smícháme obě mouky dohromady se 100 g cukru, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami citronové kůry mleté od Antonína.

Chlupaté buchtičky - recept krok 4
514

Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, 1 lžíci rumu, 1 vejce a 1 žloutek a rozehřáté máslo.

Chlupaté buchtičky - recept krok 5
614

Vše dokonale prohněteme.

Chlupaté buchtičky - recept krok 6
714

Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).

Chlupaté buchtičky - recept krok 7
814

Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, rozdělíme na 4 stejně velké části, vyválíme z nich cca 40 cm dlouhé válečky. Každý váleček nožem rozdělíme na 12 stejně velkých kousků.

Chlupaté buchtičky - recept krok 8
914

Kousky těsta omoučněnýma rukama vytvarujeme do kuliček (48 ks).

Chlupaté buchtičky - recept krok 9
1014

Každou kuličku rukou nebo válečkem vytvarujeme do kolečka o velikosti cca 7 cm a doprostřed dáme 1 lžičku povidel rozmíchaných s 1 lžící rumu a 2 lžícemi nastrouhaného perníku (aby povidla netekla)

Chlupaté buchtičky - recept krok 10
1114

Okraje těsta křížem spojíme tak, aby povidla nikde nevylézala, a zmáčknutou stranou dolů je položíme do pekáče silně vymaštěného sádlem. Každou buchtičku v pekáči ještě celou potřeme rozpuštěným máslem (buchty se neslepí)

Chlupaté buchtičky - recept krok 11
1214

Pečeme v troubě 25-30 minut při 180°C, než se povrch buchtiček zbarví lehce do červenohněda.

Chlupaté buchtičky - recept krok 12
1314

Ještě teplé buchtičky napíchneme na vidličku, namočíme do teplého sirobu, rozmíchaného se 2 lžícemi rozpuštěného másla a obalíme ve směsi 200 g nastrouhaného perníku rozmíchaného se lžící kakaa a lžící vanilkového cukru.

Chlupaté buchtičky - recept krok 13
1414

Buchtičky nejlépe chutnají ještě teplé. Ale pozor aby nezmizely všechny hned!

Chlupaté buchtičky - recept krok 14
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...