Chlupaté buchtičky
Nadýchané buchtičky s povidly obalené v sirobu a perníku. Jen pozor, mizí závratnou rychlostí! :)
Přejít na postup60 min. příprava2 hod. kynutí30 min. pečení
1 hluboký plech (48 buchtiček)
Ingredience
Použité suroviny na 1 hluboký plech (48 buchtiček):
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla (1 kostka)
- Citronová kůra mletá
- 100 g cukru krystal
- 200 ml mléka
- 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce a 1 žloutek do těsta
- 400 g švestkových povidel rozmíchaných s 1 lžící rumu a 2 lžícemi nastrouhaného perníku (aby netekla)
- 2 lžíce sádla na vymaštění plechu (kůrka je pak krásně křupavá)
Na obalení:
- 250 ml řepného sirobu (český lze koupit na internetu, občas německý i v marketech)
- 200 g nastrouhaného perníku
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžíce "Vanilkového cukru" od Antonína
Použité koření
Postup přípravy
Nejprve si v misce připravíme kvásek smícháním 200 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru.
Necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).
Než je kvásek hotový, rozehřejeme si 1/4 kostky másla a oddělíme žloutek z 1 vejce od bílku.
Ve větší míse smícháme obě mouky dohromady se 100 g cukru, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami citronové kůry mleté od Antonína.
Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, 1 lžíci rumu, 1 vejce a 1 žloutek a rozehřáté máslo.
Vše dokonale prohněteme.
Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).
Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, rozdělíme na 4 stejně velké části, vyválíme z nich cca 40 cm dlouhé válečky. Každý váleček nožem rozdělíme na 12 stejně velkých kousků.
Kousky těsta omoučněnýma rukama vytvarujeme do kuliček (48 ks).
Každou kuličku rukou nebo válečkem vytvarujeme do kolečka o velikosti cca 7 cm a doprostřed dáme 1 lžičku povidel rozmíchaných s 1 lžící rumu a 2 lžícemi nastrouhaného perníku (aby povidla netekla)
Okraje těsta křížem spojíme tak, aby povidla nikde nevylézala, a zmáčknutou stranou dolů je položíme do pekáče silně vymaštěného sádlem. Každou buchtičku v pekáči ještě celou potřeme rozpuštěným máslem (buchty se neslepí)
Pečeme v troubě 25-30 minut při 180°C, než se povrch buchtiček zbarví lehce do červenohněda.
Ještě teplé buchtičky napíchneme na vidličku, namočíme do teplého sirobu, rozmíchaného se 2 lžícemi rozpuštěného másla a obalíme ve směsi 200 g nastrouhaného perníku rozmíchaného se lžící kakaa a lžící vanilkového cukru.
Buchtičky nejlépe chutnají ještě teplé. Ale pozor aby nezmizely všechny hned!