Chorvatský ajvar

Připravte si Ajvar - lahodný zeleninový dip z Chorvatska v Antonínově variaci klasického chorvatského receptu na přípravu dipu používaného nejen jako příloha ke grilované Pljeskavici.

Přejít na postup

20 min. příprava 30 min. pečení

1 litr ajvaru


Ingredience

  • 500 g rajčat
  • 1 lilek (cca 500 g)
  • 1 kg červených kapií
  • 30 g česneku (dle chuti) nahrubo nakrájeného (cca 6 stroužků)
  • 200 g cibule nahrubo nakájená
  • 100 ml olivového oleje
  • 2-4 lžičky Ďábelské pomazánky od Antonína (nebo 1 feferonka)
  • 1 lžička soli (dle chuti)
  • 0,5 lžičky pepře (dle chuti)
  • Přílohy: Pljeskavica, steaky, karbanátky, těstoviny, pečené brambory

Postup přípravy

15

Papriky, rajčata a lilek dáme na plech s pečícím papírem a v troubě pečeme při 220 °C cca 30-40 minut, až je slupka zlatohnědá. (Lze i na grilu za stálého otáčení).

Ajvar – recept krok 1
25

Mezitím na pánvi s olejem orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přihodíme nahrubo nakrájený česnek, 2 - 4 lžičky Ďábelské pomazánky a vše ještě 1 minutu restujeme.

Ajvar – recept krok 2
35

Když je upečeno, dáme vše do mísy a 10 minut necháme zakryté utěrkou (streč fólií) dojít.

Ajvar – recept krok 3
45

Pečenou zeleninu oloupeme, papriky zbavíme jádřinců a vše spolu s orestovanou cibulí a česnekem rozmixujeme do hladka.

Ajvar – recept krok 4
55

Přidáme dle chuti pepř a sůl, ještě jednou promícháme a podáváme hned jako přílohu nebo dáme do skleniček a 25 minut sterilujeme.

Ajvar – recept krok 5
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...