Chřestová polévka s rukolou

Vytisknout
Chřestová polévka s rukolou

Použité koření:

Pepř černý mletý

Pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

POLÉVKOVÉ KOŘENÍ

Jemně mletá směs určená ke kořenění všech typů polévek a vývarů z hovězího, kuřecího i vepřového masa. Hodí se i do zadělávaných mas, telecího a kuřecího ragú, do omáček, k dochucení guláše apod. Na 1 l polévky dáváme podle chuti 1/2 - 1 lžičku směsi.
Obsahuje pepř černý, muškátový květ a oříšek, bobkový list, tymián, hřebíček, zázvor, libeček, sůl (20 %). Neobsahuje glutaman.

Chřest, u nás donedávna opomíjený, zažívá v posledních letech velký návrat. Český chřest se dříve dodával i na císařský dvůr do Vídně. Mimo domácí produkce se k nám dováží nejčastěji z Itálie, Belgie a Francie. Chřest obsahuje velké množství vitamínů a stopových prvků a je považován za přírodní elixír mládí a velmi účinné afrodiziakum.

Dnes vám přinášíme recept na jednoduchou chřestovou polévku s rukolou, kterou je možné připravit i na bezlepkový nebo veganský způsob.



CHŘESTOVÁ POLÉVKA S RUKOLOU

Chřest a pórek omyjeme, tvrdé konce odkrojíme (v případě, že místo pórku použijeme cuketu, oloupeme) a vše zvlášť nakrájíme na 2 cm velké kousky.

V 3-litrovém hrnci rozpálíme olej a nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět, smažíme asi 3 minuty. Přidáme pórek nebo cuketu a 5 min. restujeme. Okořeníme lžičkou „Polévkového koření“, přisypeme 3 lžíce hladké mouky, promícháme a přilijeme 1 dcl vody. Vše pak 3 min. na mírném ohni mícháme. Dolijeme 1 l vody, opět promícháme a přivedeme k varu. Vsypeme hrst jemně nasekané rukoly, 1 lžíci „Salátu pikant“ a na mírném ohni 10 minut vaříme. Přidáme nakrájený chřest a ještě 15 minut povaříme. Vše dokonale rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem, vmícháme smetanu, podle chuti dosolíme a opepříme čerstvě rozemletým pepřem.

Podáváme s čerstvě opečenými houskovými krutony.

Použité suroviny:

1 menší nadrobno nakrájená cibule, 500 g čerstvého chřestu, 250 ml smetany na vaření (ve veganské úpravě 250 ml sójové smetany), 500 g pórku (lze nahradit 500 g mladé cukety), hrst jemně nasekané rukoly, 3 polévkové lžíce hladké mouky (pro bezlepkovou dietu cizrnové mouky), 1 lžička "Polévkového koření", 1 polévková lžíce koření "Salát pikant", 1,5 lžičky soli, 6 polévkových lžic slunečnicového nebo řepkového oleje, pepř

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík