Chřestová polévka s rukolou
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
POLÉVKOVÉ KOŘENÍ
Jemně mletá směs určená ke kořenění všech typů polévek a vývarů z hovězího, kuřecího i vepřového masa. Hodí se i do zadělávaných mas, telecího a kuřecího ragú, do omáček, k dochucení guláše apod.
Na 1 l polévky dáváme podle chuti 1/2 - 1 lžičku směsi.
Obsahuje pepř černý, muškátový květ a oříšek, bobkový list, tymián, hřebíček, zázvor, libeček, sůl (20 %).
Neobsahuje glutaman.
Chřest, u nás donedávna opomíjený, zažívá v posledních letech velký návrat. Český chřest se dříve dodával i na císařský dvůr do Vídně. Mimo domácí produkce se k nám dováží nejčastěji z Itálie, Belgie a Francie. Chřest obsahuje velké množství vitamínů a stopových prvků a je považován za přírodní elixír mládí a velmi účinné afrodiziakum.
Dnes vám přinášíme recept na jednoduchou chřestovou polévku s rukolou, kterou je možné připravit i na bezlepkový nebo veganský způsob.
CHŘESTOVÁ POLÉVKA S RUKOLOU
Chřest a pórek omyjeme, tvrdé konce odkrojíme (v případě, že místo pórku použijeme cuketu, oloupeme) a vše zvlášť nakrájíme na 2 cm velké kousky.
V 3-litrovém hrnci rozpálíme olej a nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět, smažíme asi 3 minuty. Přidáme pórek nebo cuketu a 5 min. restujeme. Okořeníme lžičkou „Polévkového koření“, přisypeme 3 lžíce hladké mouky, promícháme a přilijeme 1 dcl vody. Vše pak 3 min. na mírném ohni mícháme. Dolijeme 1 l vody, opět promícháme a přivedeme k varu. Vsypeme hrst jemně nasekané rukoly, 1 lžíci „Salátu pikant“ a na mírném ohni 10 minut vaříme. Přidáme nakrájený chřest a ještě 15 minut povaříme. Vše dokonale rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem, vmícháme smetanu, podle chuti dosolíme a opepříme čerstvě rozemletým pepřem.
Podáváme s čerstvě opečenými houskovými krutony.