Chřestová polévka s rukolou
Dnes vám přinášíme recept na jednoduchou chřestovou polévku, kterou lze připravit i na bezlepkový nebo veganský způsob.
Přejít na postup20 min. příprava30 min. vaření
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 1 menší nadrobno nakrájená cibule
- 500 g čerstvého chřestu
- 250 ml smetany na vaření (ve veganské úpravě 250 ml sójové smetany)
- 500 g pórku (lze nahradit 500 g mladé cukety)
- 1 litr zeleninového vývaru
- hrst jemně nasekané rukoly
- 3 polévkové lžíce hladké mouky (pro bezlepkovou variantu použijeme cizrnovou mouku)
- 1 lžička "Polévkového koření“od Antonína
- 1 polévková lžíce koření "Salát pikant“ od Antonína
- 1,5 lžičky soli
- 6 polévkových lžic slunečnicového nebo řepkového oleje
- pepř
Použité koření
Postup přípravy
500 g chřestu a 500 g pórku omyjeme, tvrdé konce odkrojíme (v případě, že použijeme cuketu, oloupeme) a vše zvlášť nakrájíme na 2 cm velké kousky.
Ve 3 - litrovém hrnci rozpálíme 6 polévkových lžic oleje a nadrobno nakrájenou menší cibuli necháme zesklovatět (cca 3 min.), přidáme pórek (lze nahradit stejným množstvím cukety) a 5 min. restujeme.
Okořeníme lžičkou „Polévkového koření“, přisypeme 3 lžíce hladké (nebo cizrnové) mouky, promícháme a přilijeme 1 dcl vody. Vše pak 3 min. na mírném ohni mícháme.
Dolijeme 1 l zeleninového vývaru, opět promícháme a přivedeme k varu. Vsypeme hrst jemně nasekané rukoly, 1 lžíci koření „Salát pikant“ a na mírném ohni 10 min. vaříme.
Přidáme nakrájený chřest a ještě 15 min. povaříme.
Vše dokonale rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem, vmícháme 250 ml smetany na vaření (nebo sójové smetany), podle chuti dosolíme, opepříme čerstvě rozemletým pepřem a 1 minutu provaříme.
Podáváme ozdobené lístky rukoly s čerstvě opečenými houskovými krutony.