Chřestové rizoto s medvědím česnekem
Antonínova variace na lahodnou klasiku italské kuchyně.
Přejít na postup45 min.
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 1 svazek zeleného chřestu (500 g)
- 250 g kulatozrnné rýže (Arborio)
- 2 střední šalotky
- 80 g másla
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 litr neslaného horkého kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- 2 vrchovaté lžičky sušeného medvědího česneku
- nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého mletého pepře
Použité koření
Postup přípravy
500 g zeleného chřestu omyjeme, odřízneme dřevnaté konce a nakrájíme na 1 cm dlouhé kousky. (Pro hezčí tvar nekrájíme kolmo, ale úhlopříčně, výsledné kousky jsou tenčí).
Ve vyšší pánvi (budeme potřebovat i poklici) rozpustíme 40 g másla (polovinu), na kterém orestujeme 2 šalotky nakrájené na drobno, než zesklovatí.
Přidáme 250 g kulatozrnné rýže (Arborio), promícháme a cca 4 minuty restujeme.
Přilijeme 100 ml suchého bílého vína, které necháme za stálého míchání odpařit.
Přilijeme 1 litr neslaného horkého vývaru a za občasného promíchání lehce provaříme (10 minut, bez poklice).
Přidáme kousky chřestu, ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého mletého pepře a na mírném ohni necháme bez poklice, za občasného promíchání, lehce probublávat dalších 10 minut.
Vmícháme druhou polovinu (40 g) másla, 100 g nastrouhaného parmazánu, nastrouhanou kůru z 1 bio citrónu a 2 vrchovaté lžičky sušeného (nebo 1 hrst čerstvého, jemně nasekaného) medvědího česneku a dokonale promícháme.
Rizoto necháme 5 minut pod poklicí odstát a podáváme.