Chřestové rizoto s medvědím česnekem

Antonínova variace na lahodnou klasiku italské kuchyně.

Přejít na postup

45 min.

4


Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

  • 1 svazek zeleného chřestu (500 g)
  • 250 g kulatozrnné rýže (Arborio)
  • 2 střední šalotky
  • 80 g másla
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 litr neslaného horkého kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 2 vrchovaté lžičky sušeného medvědího česneku
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého mletého pepře

Postup přípravy

18

500 g zeleného chřestu omyjeme, odřízneme dřevnaté konce a nakrájíme na 1 cm dlouhé kousky. (Pro hezčí tvar nekrájíme kolmo, ale úhlopříčně, výsledné kousky jsou tenčí).

Chřestové rizoto s medvědím česnekem – recept krok 1
28

Ve vyšší pánvi (budeme potřebovat i poklici) rozpustíme 40 g másla (polovinu), na kterém orestujeme 2 šalotky nakrájené na drobno, než zesklovatí.

Chřestové rizoto s medvědím česnekem – recept krok 2
38

Přidáme 250 g kulatozrnné rýže (Arborio), promícháme a cca 4 minuty restujeme.

Chřestové rizoto s medvědím česnekem – recept krok 3
48

Přilijeme 100 ml suchého bílého vína, které necháme za stálého míchání odpařit.

Chřestové rizoto s medvědím česnekem – recept krok 4
58

Přilijeme 1 litr neslaného horkého vývaru a za občasného promíchání lehce provaříme (10 minut, bez poklice).

Chřestové rizoto s medvědím česnekem – recept krok 5
68

Přidáme kousky chřestu, ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého mletého pepře a na mírném ohni necháme bez poklice, za občasného promíchání, lehce probublávat dalších 10 minut.

Chřestové rizoto s medvědím česnekem – recept krok 6
78

Vmícháme druhou polovinu (40 g) másla, 100 g nastrouhaného parmazánu, nastrouhanou kůru z 1 bio citrónu a 2 vrchovaté lžičky sušeného (nebo 1 hrst čerstvého, jemně nasekaného) medvědího česneku a dokonale promícháme.

Chřestové rizoto s medvědím česnekem – recept krok 7
88

Rizoto necháme 5 minut pod poklicí odstát a podáváme.

Chřestové rizoto s medvědím česnekem – recept krok 8
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...