Churros con canela (se skořicí)
Dnešní velice jednoduchý recept je Antonínovou variací na tradiční španělskou nebo mexickou sladkost, kterou dělají na každém rohu, a bez které si dovolenou ve Španělsku neumíme představit. Navenek jsou křupavé, uvnitř měkké a jemné, prostě neodolatelné.
Přejít na postup35 min.
25 ks po 10 cm
Ingredience
Použité suroviny na cca 25 ks (po 10 cm):
- 140 g hladké mouky
- 250 ml vody
- 10 g skořicového cukru (1 lžíce)
- 1 lžička olivového oleje
- ¼ lžičky soli
- 1 litr oleje na smažení
- skořicový nebo krupicový cukr na obalení
Použité koření
Postup přípravy
250 ml vody spolu s 1 lžičkou olivového oleje a ¼ lžičky soli přivedeme v malém kastrolku (obsah 1 l) k varu a odstavíme z plotny.
Přidáme 140 g hladké mouky smíchané s 10 g skořicového cukru a vařečkou uhněteme tužší těsto. Snažíme se, aby bylo bez moučných hrudek, ale pokud jich v těstě pár zbude nevadí.
Znovu dáme na plotnu a cca 2 minuty za stálého míchání provařujeme. Poté necháme lehce zchladnout.
Hmotu dáme do sáčku se zdobičkou s co nejširším otvorem (minimálně 0,5 cm) a vytlačujeme cca 10 cm „hady“. (Kdo má robota s nástavcem na křehké cukroví, může jej použít, protože těsto je celkem tuhé a obtížněji se ze sáčku vymačkává). Můžeme si jich udělat vždy 5 na talíř a smažit je najednou.
Churros smažíme cca 3 minuty v rozpáleném oleji (1 x je otočíme) a necháme je okapat na ubrousku.
Ještě teplé je obalujeme ve skořicovém nebo krupicovém cukru a hned je dáme na stůl. (Dají se neobalené namáčet i v nutelle nebo jahodové marmeládě.)