„Čína“ se zelím

Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
CHOP SUEY
Mletá směs na přípravu čínského pokrmu, který je součástí mezinárodní kuchyně (směs kuřecího masa, různých druhů zeleniny, hub, nudlí a rýže nebo brambor).
Její hlavní složky jsou kurkuma a zázvor, dále pak obsahuje cibuli, citrónovou kůru, koření pěti vůní, chilli, hroznový cukr a sůl (28 %).
Směs můžeme použít i na přípravu pokrmů jiných typů čínské nebo orientální kuchyně a to hlavně tam, kde se jako základ využívá kurkuma. Skvěle chutná v pokrmech z jater.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
„ČÍNA“ SE ZELÍM
400 – 600 g libového vepřového (nebo kuřecího) masa nakrájíme přes vlákno na tenké nudličky. Přendáme do misky a smícháme se 2 bílky a lžící solamylu.
Asi 1/2 menší hlávky zelí (do 1 kg) bez košťálu a silných žeber nakrájíme na jemné nudličky a osmažíme na 4 lžících oleje v pánvi (asi 8 minut – zelí musí zůstat polosyrové). Ihned zpočátku zelí okořeníme 1 lžičkou mletého kmínu a osolíme ( 1 – 2 lžičky ), aby pustilo vodu a rychleji změklo.
Na druhé pánvi na 4 lžících oleje osmažíme na prudkém ohni připravené maso, až zbělá. Přidáme 1 vrchovatou lžičku směsi koření „Chop suey“ a 3 – 5 lžic sojové omáčky. Dobře promícháme.
Když je zelí i maso hotové, smícháme obsah obou pánví, přidáme nakrájený pórek a 4 – 6 lžic octa.
Směs prohřejeme, promícháme a dle chuti dosolíme.
Podáváme ihned po přípravě s rýží, brambory či tmavým chlebem.
Použité suroviny na 4 porce :
400 – 600 g libového vepřového (nebo kuřecího) masa, 2 bílky, solamyl, 1/2 hlávky menšího zelí, mletý kmín, sůl, olej na smažení, směs koření „Chop suey“, sojová omáčka, pórek (asi 150 g), ocetpřílohy :
rýže, tmavý chléb, brambory