„Čína“ ze sójového masa
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
SÓJOVÉ MASO
Směs určená pro kořenění sójového masa a podobných výrobků. Hodí se na všechny úpravy sójového masa (dáváme již při namáčení), dále i na minutky z vepřového, hovězího a drůbežího masa, případně směsi sójového masa s ostatními druhy mas. Obsahuje cibuli, libeček, zázvor, mletou kořenovou zeleninu, petržel, sladkou odrůdu chilli, pepř cayenský a mořskou sůl.
„ČÍNA“ ZE SÓJOVÉHO MASA
Cca 80 g sójového masa (nudličky) přelijeme 500 ml vařící vody, přidáme 200 ml mléka, 1 vrchovatou lžičku soli a 2 lžičky směsi koření „Sójové maso“. Přivedeme k varu a 15 minut vaříme na mírném ohni v otevřené nádobě. Odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a 30 – 60 minut necháme odležet. Nálev slijeme a lehce vymačkáme přebytečnou vodu.
Na oleji ve WOK pánvi zpěníme 1 větší nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme 1 lžičku směsi koření „Sójové maso“ a připravené sójové nudličky. Krátce osmahneme. Dále přidáme asi 300 g na nudličky nakrájené kořenové zeleniny (dle chuti), 3 lžíce sójové omáčky, nadrobno nakrájená rajčata, lžičku cukru a podlijeme 500 ml horké vody. Dusíme pod pokličkou 5 – 10 minut.
Mezitím si nadrobno nakrájíme asi 10 mandlí, 10 vlašských ořechů a 1 menší jablko.
Když je zelenina měkká, zahustíme solamylem (1 – 2 lžíce), promícháme a odstavíme z plotny. Přidáme lžičku cukru, nakrájené mandle, ořechy a jablko, ještě jednou opatrně promícháme a pod pokličkou necháme asi 3 minuty prohřát.
Podáváme s rýží.
Zkušenost nás však učí, že sójové maso chutná nejlépe v pokrmu odleželém - uvařeném předešlého dne.
Použité suroviny na 4 porce:
80 g sójových nudliček, 200 ml mléka, sůl, směs koření „Sójové maso“, olej na smažení, 1 větší cibule, 300 g kořenové zeleniny, sójová omáčka, 10 ks mandlí, 10 ks vlašských ořechů, 1 menší jablko, 2 rajčata, lžička cukru, solamylpřílohy:
rýže