Čínská čajová vejce (autorky Thang Jüngling a Laděny Štíbrové)

Tradiční čínský pokrm podávaný nejčastěji jako malá svačina.

Přejít na postup

10 min. příprava8 + 30 min. vaření

2


Ingredience

Použité suroviny na 2 porce (nálev vystačí na 8-10 vajec):

  • 4 vejce
  • 1 lžíce černého čaje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce směsi „Koření pěti vůni“ od Antonína

Postup přípravy

14

Připravíme si všechny ingredience.

Čínská čajová vejce - recept krok 1
24

Vajíčka uvaříme na hniličku (6 – 8 minut, při vaření můžeme přidat ocet – nevyteče tolik bílku, ani když skořápka praskne). Důležité je, aby bílek ztuhl. Vejce ochladíme studenou vodou a každé vejce lžící po obvodu skořápky naklepeme. Skořápka by měla popraskat, ale nesmí se odlupovat, musí držet pohromadě.

Čínská čajová vejce - recept krok 2
34

Pak si připravíme menší hrnec s vodou (asi 0,5 l), do které přidáme 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky a 1 polévkovou lžíci směsi „Koření pěti vůní“ od Antonína. Do nálevu vložíme vejce, aby byla ponořena. Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Hrnec odstavíme z ohně a vejce necháme v nálevu vychladnout. Pokud uvaříme větší množství vajec, které hned nespotřebujeme, můžeme je uchovat ponořené v nálevu několik dní v chladničce.

Čínská čajová vejce - recept krok 3
44

Před podáváním oloupeme z vajec skořápku. Pod ní se objeví hnědě mramorovaný bílek.

Chuť vajec je překvapivě pikantní a nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev zatekl až ke žloutku. Na talíři se sice tahle vejce nevyjímají nejlépe, ale kdo je ochutná, vadu na kráse jim určitě odpustí.

Čínská čajová vejce - recept krok 4
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...