Cizrnová pomazánka od Antonína ("Hummus")


30 min. příprava12 hod. namáčení

4


Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

  • 250 g cizrny
  • 2 lžíce pasty „tahína“ (nebo také "tahini", sezamová pasta)
  • 3 lžičky směsi koření „Arabská“ od Antonína
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 vrchovatá lžíce sezamových semínek
  • 2 utřené stroužky česneku
  • sůl dle chuti
  • cca 3 lžíce olivového oleje (dle chuti)

Na ozdobení:

  • sezamové semínko
  • nadrobno nakrájená drobná kapie, petrželka nebo čerstvá pažitka

Příloha:

Použité koření

Postup přípravy

18

250 g cizrny propereme ve vodě a necháme přes noc namočit (cca 12 hodin). Cizrna zvětší zhruba 2x svůj objem.

Cizrnová pomazánka (hummus) - recept krok 1
28

Vodu slijeme, zalijeme 2 litry čisté vody a cizrnu uvaříme do měkka (cca 40 minut).

Cizrnová pomazánka (hummus) - recept krok 2
38

Na pánvi nasucho opatrně opražíme do světle hněda 1 lžíci sezamových semínek (cca 3-4 minuty, snadno se spálí)

Cizrnová pomazánka (hummus) - recept krok 3
48

Uvařenou cizrnu rozmixujeme do hladka s částí vody, ve které se vařila. Množství vody určíme podle toho, zda chceme pomazánku mazat (cca 1 dcl) nebo cizrnovou kaši „Hummus“ (cca 2-4 dcl)

Cizrnová pomazánka (hummus) - recept krok 4
58

Přidáme 2 lžíce pasty „tahína“, 3 lžičky směsi „Arabská“ citrónovou šťávu z jednoho citronu, 2 utřené stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, opražená sezamová semínka a dle chuti sůl (není nutná).

Cizrnová pomazánka (hummus) - recept krok 5
68

Vše opět cca 1 minutu šleháme na nejvyšší výkon.

Cizrnová pomazánka (hummus) - recept krok 6
78

Nakonec přidáme nadrobno nakrájený kousek kapie, petrželku nebo pažitku a promícháme.

Cizrnová pomazánka (hummus) - recept krok 7
88

Podáváme jako kaši pokapanou olivovým olejem nebo jako pomazánku na arabském chlebu, pečivu či topinkách.

Cizrnová pomazánka (hummus) - recept krok 8
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...