Cizrnová pomazánka od Antonína ("Hummus")
30 min. příprava12 hod. namáčení
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 250 g cizrny
- 2 lžíce pasty „tahína“ (nebo také "tahini", sezamová pasta)
- 3 lžičky směsi koření „Arabská“ od Antonína
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 vrchovatá lžíce sezamových semínek
- 2 utřené stroužky česneku
- sůl dle chuti
- cca 3 lžíce olivového oleje (dle chuti)
Na ozdobení:
- sezamové semínko
- nadrobno nakrájená drobná kapie, petrželka nebo čerstvá pažitka
Příloha:
- arabský chléb, pečivo, topinka
Použité koření
Postup přípravy
250 g cizrny propereme ve vodě a necháme přes noc namočit (cca 12 hodin). Cizrna zvětší zhruba 2x svůj objem.
Vodu slijeme, zalijeme 2 litry čisté vody a cizrnu uvaříme do měkka (cca 40 minut).
Na pánvi nasucho opatrně opražíme do světle hněda 1 lžíci sezamových semínek (cca 3-4 minuty, snadno se spálí)
Uvařenou cizrnu rozmixujeme do hladka s částí vody, ve které se vařila. Množství vody určíme podle toho, zda chceme pomazánku mazat (cca 1 dcl) nebo cizrnovou kaši „Hummus“ (cca 2-4 dcl)
Přidáme 2 lžíce pasty „tahína“, 3 lžičky směsi „Arabská“ citrónovou šťávu z jednoho citronu, 2 utřené stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, opražená sezamová semínka a dle chuti sůl (není nutná).
Vše opět cca 1 minutu šleháme na nejvyšší výkon.
Nakonec přidáme nadrobno nakrájený kousek kapie, petrželku nebo pažitku a promícháme.
Podáváme jako kaši pokapanou olivovým olejem nebo jako pomazánku na arabském chlebu, pečivu či topinkách.