Crema catalana
Jednoduchý tradiční španělský mléčný dezert z Katalánska, v němž se snoubí lehké a svěží citrusové tóny s delikátní sladkou chutí a vůní skořice a vanilky.
Přejít na postup20 minut
4 porce
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 600 ml plnotučného mléka
- kůra z 1 bio pomeranče
- kůra z 1 bio citronu
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička Vanilkového cukru od Antonína
- 4 žloutky
- 1 kousek skořice celé, cca 8 cm
- 30 g kukuřičného škrobu
- na ozdobení: 50 g třtinového cukru a flambovací pistole nebo šlehačka a kousky citrusových plodů
Postup přípravy
1 bio citron a 1 bio pomeranč oloupeme škrabkou na brambory. Snažíme se, aby na kůře bylo co nejméně bílé, hořké hmoty nacházející se pod kůrou.
Tuto kůru dáme svařit do 1,5- litrového hrnce spolu s 0,5 litrem plnotučného mléka, 1 svitkem skořice a 1 lžičkou vanilkového cukru od Antonína. Zahříváme opatrně, za stálého míchání, aby se mléko nepřipálilo a když se začne vařit, odstavíme z plotny a přiklopíme poklicí.
V hrnečku rozmícháme 100 ml mléka s 30 g kukuřičného škrobu.
V druhém 2 litrovém hrnci rozšleháme 4 žloutky s 50 g krupicového cukru.
Přes sítko do něj vlijeme připravené aromatizované mléko a mléko s rozmíchaným kukuřičným škrobem.
Připravenou směs za stálého míchání zahříváme, až krém začne tuhnout jako pudink.
Horký krém nalijeme do připravených misek a necháme v chladu ztuhnout.
Podáváme buď posypané třtinovým cukrem, který flambovací pistolí zkaramelizujeme, nebo jen ozdobené šlehačkou a případně kousky ovoce, nejlépe citrusového.