Crema catalana

Jednoduchý tradiční španělský mléčný dezert z Katalánska, v němž se snoubí lehké a svěží citrusové tóny s delikátní sladkou chutí a vůní skořice a vanilky.

Přejít na postup

20 minut

4 porce


Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 600 ml plnotučného mléka
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • kůra z 1 bio citronu
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička Vanilkového cukru od Antonína
  • 4 žloutky
  • 1 kousek skořice celé, cca 8 cm
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • na ozdobení: 50 g třtinového cukru a flambovací pistole nebo šlehačka a kousky citrusových plodů

Postup přípravy

18

1 bio citron a 1 bio pomeranč oloupeme škrabkou na brambory. Snažíme se, aby na kůře bylo co nejméně bílé, hořké hmoty nacházející se pod kůrou.

Crema catalana – recept krok 1
28

Tuto kůru dáme svařit do 1,5- litrového hrnce spolu s 0,5 litrem plnotučného mléka, 1 svitkem skořice a 1 lžičkou vanilkového cukru od Antonína. Zahříváme opatrně, za stálého míchání, aby se mléko nepřipálilo a když se začne vařit, odstavíme z plotny a přiklopíme poklicí.

Crema catalana – recept krok 2
38

V hrnečku rozmícháme 100 ml mléka s 30 g kukuřičného škrobu.

Crema catalana – recept krok 3
48

V druhém 2 litrovém hrnci rozšleháme 4 žloutky s 50 g krupicového cukru.

Crema catalana – recept krok 4
58

Přes sítko do něj vlijeme připravené aromatizované mléko a mléko s rozmíchaným kukuřičným škrobem.

Crema catalana – recept krok 5
68

Připravenou směs za stálého míchání zahříváme, až krém začne tuhnout jako pudink.

Crema catalana – recept krok 6
78

Horký krém nalijeme do připravených misek a necháme v chladu ztuhnout.

Crema catalana – recept krok 7
88

Podáváme buď posypané třtinovým cukrem, který flambovací pistolí zkaramelizujeme, nebo jen ozdobené šlehačkou a případně kousky ovoce, nejlépe citrusového.

Crema catalana – recept krok 8
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...