Cuketová Frittata
Dnešní pikantní a lehce pálivý recept vám může pomoci s rozhodováním, co udělat s letošní úrodou cuket a další zeleniny.
Přejít na postup60 min.
4-6
Ingredience
Použité suroviny na 4-6 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 500 g cukety bez měkké dužniny a semen
- 1 velká červená cibule
- 2 nadrobno nasekané stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičky soli
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 červená paprika
- 120 g čerstvého listového špenátu
- 3 rajčata na krájená na 1 cm kostky
- 200 g sýru feta nakrájeného na 1 cm kostky
- 5 vajec
- ½–1 lžička chilli drcené (dle chuti)
- 75 ml smetany
- 2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžíce sušených rajčat
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup přípravy
- 18
Předehřejeme troubu na 200°C.
500 g cukety bez měkké dužniny a semen spolu s cibulí a paprikou nakrájíme na 1 cm kostky a v misce promícháme spolu s 1 lžící olivového oleje, ½ lžičky čerstvě namletého pepře, ½ lžičky soli a 2 lžíce tekutého medu.
Pečeme v troubě na pečícím papíru 20-30 minut, dokud cibule s cuketou nezměknou a med nezkaramelizuje.
Na větší pánvi s vyššími okraji (budeme potřebovat i poklici) necháme rozehřát 1 lžíce olivového oleje, na kterém krátce (cca 30 vteřin) orestujeme nadrobno nasekaný česnek.
Přidáme na 1 cm kostky nakrájená 3 rajčata a 200 g feta sýra, 75 ml smetany, 120 g na kusy natrhaného čerstvého špenátu, drcené chilli dle chuti, 2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu a 1 lžíce sušených rajčat. Promícháme, přiklopíme poklicí a 2-3 minuty necháme změknout.
Přisypeme v troubě upečenou cuketovou směs, promícháme, přilijeme 5 vajec rozšlehaných s ½ lžičky soli.
Na mírném ohni pečeme, dokud se frittata nenafoukne a vajíčko nezezlátne (cca 20-30 minut). Pokud je frittata moc vysoká (více jak 2 cm), doporučujeme rozdělit obsah na 2 pánve nebo ji upéci na pánvi v troubě (také 20-30 minut), která je stejně předehřátá na 200 °C.
Podáváme na talíři samotnou, s natrhaným listovým salátem, vařeným bramborem nebo pečivem.