Divoké kuře
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
DIVOKÉ KOŘENÍ
Bohatá směs originální chuti, vhodná k přípravě zvěřiny, králíka, hovězího a skopového masa ale i drůbeže. (Na jeden kg masa dáváme asi 2 - 3 lžičky směsi.) . Obsahuje pepř černý, nové koření, mletou kořenovou zeleninu, cibuli, jalovec, šípek, kmín, kardamom, oregano, citrónovou kůru a „uzenou“ sůl.
Ideální při přípravě smetanových omáček ze zvěřiny a v kombinaci s masem dušeným nebo pečeným na víně.
Také si myslíte, že při přípravě pečeného kuřete se nedá vymyslet již nic nového? Možná, že po odzkoušení tohoto receptu nebudete chtít již nikdy kuře připravovat jinak.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
DIVOKÉ KUŘE
Kuře opláchneme a naporcujeme na čtvrtky. 50 g tučnější části anglické slaniny nakrájíme velmi nadrobno. Na malé pánvičce zahřejeme 2 lžíce oleje, přidáme nakrájenou slaninu, kterou zčásti vyškvaříme a potom 1 lžičku másla. Přisypeme 2 lžičky směsi „Divoké koření“ a vše promícháme. Odstavíme a připravenou marinádou potřeme čtvrtky kuřete (s i kousky slaniny).
V hrnci na 3 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený zbytek slaniny a smažíme, dokud cibule nezesklovatí. Odstavíme ze sporáku, přidáme zelí i s nálevem a dále 1 lžičku kmínu, 5 cl sladkého červeného vína, 1/2 lžičky soli a 1 lžíci brusinkového kompotu. Vše dobře promícháme a takto připravené zelí rovnoměrně rozprostřeme na dno pekáče. Na zelí poklademe čtvrtky kuřete, pekáč přikryjeme a dáme do předehřáté trouby (200 °C) dusit asi na 30 minut. Když je kuře měkké, pekáč odkryjeme, zvýšíme teplotu (250 °C) a dopečeme kůrku (asi 15 minut).
Podáváme s knedlíkem.
Použité suroviny na 4 porce :
1 celé kuře, 150 g anglické slaniny, olej, máslo, směs „Divoké koření“, 1 větší cibule, 680 g bílého sterilovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu (hmotnost pevného podílu min. 340 g), 5 cl sladkého červeného vína (nebo 5 cl suchého a 1 lžička cukru), sůl, kmín, 1 lžíce brusinkového kompotupřílohy :
knedlíky