Domácí vepřový guláš
Česká klasika v osvědčeném Antonínově receptu.
Přejít na postup30 min. příprava120 min. vaření
4-6
Ingredience
Použité suroviny na 4-6 porcí:
- 600 g libovějšího vepřového masa
- 600 g cibule
- 4 lžíce sádla
- 2 lžíce kořenící směsi „Český guláš“ od Antonína
- 1 červená kapie
- 2 středně velké brambory
- majoránka
- sůl
- chilli (cayenský pepř)
Na ozdobení:
- 1 střední cibule
Přílohy:
- houskový nebo bramborový knedlík, brambory, chléb
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si všechny ingredience.
V třílitrovém širším hrnci na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Když začíná zlátnout, zasypeme ji 2 lžícemi kořenící směsi „Český guláš“ a cca1 minutu restujeme až do ztmavnutí.
Přidáme na kostky (2x2 cm) nakrájené vepřové maso a zprudka jej za stálého míchání restujeme, až se puštěná šťáva zredukuje a maso se začne připékat.
Podlijeme 0,5 l vody, přidáme najemno nastrouhané brambory, 2 lžičky soli a na kostičky nakrájenou kapii. Promícháme a za mírného varu (občas se objeví bublina), dusíme pod pokličkou cca 2 hodiny do změknutí masa.
Pokud je guláš hustý, můžeme jej naředit trochou vody, přidáme 2 lžičky majoránky a ještě 2 minuty na mírném ohni provaříme. Před koncem varu dle chuti dosolíme, či přiostříme špetkou chilli nebo cayenského pepře.
Na talíři guláš ozdobíme cibulí nakrájenou na kolečka a podáváme s knedlíkem, bramborem nebo chlebem.