Domácí zázvorová limonáda
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
ZÁZVOR DRCENÝ
Jedno z nejstarších tropických koření, původem z asijského kontinentu. Rostlina se pěstuje pro dužnaté, hlízovité ztlustlé oddenky. Ty bývají až 10 cm dlouhé, zaškrcované a po obou stranách zploštělé. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii, Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a v západní Africe.
Zázvor obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Oddenky se suší a melou, pak se přidávají do nejrůznějších směsí, připravuje se z nich zázvorový olej, esence. Zázvor používají hodně pekaři a cukráři do perníků a biskvitů, ale i maso, drůbež, ryby apod. se někdy koření zázvorem. V různých částech světa je oblíben léčivý zázvorový čaj. V Anglii a Americe mají i zázvorové pivo (gingerbeer) a zázvorovou limonádu.
Dostali jsme několik dotazů, jak udělat jednoduše domácí zázvorovou limonádu. Tak tady je slíbený recept.
DOMÁCÍ ZÁZVOROVÁ LIMONÁDA
Do 1,5 litru vody přidáme 1 lžičku koření "Zázvor drcený" od Antonína a 3 lžíce přírodního cukru. Necháme na mírném ohni 5 minut provařit. Potom přilijeme šťávu z 1 citrónu a ještě necháme krátce přejít varem. (Místo citrónu můžeme též použít šťávu z limetky a limonáda dostane jinou, mírně nahořklou limetkovou příchuť.)
Nakonec hotovou zázvorovou limonádu scedíme a necháme vychladit v lednici. Servírujeme s ledem a ozdobené čerstvou mátou.