Dort Pavlova

Slavnostní recept na lahodný nadýchaný dort pro slavnostní příležitost.

Přejít na postup

45 min. příprava, 2 hod. sušení korpusu

12


Ingredience

Použité suroviny na 12 porcí:

Na korpus (meringue):

Na náplň a ozdobu:

  • 800 ml smetany 33 % na šlehání
  • 500 g čerstvých jahod
  • 100 g čerstvých borůvek
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 50 g plátkových mandlí
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 50-100 g hořké čokolády (dle chuti)

Postup přípravy

  • 111

    Nejprve si připravíme korpus (meringue). Ve větší míse pomalu vyšleháme 6 bílků spolu se špetkou soli a lžičkou citronové mleté kůry.

Dort Pavlova – recept krok 1

  • 211

    Zapneme horkovzdušnou troubu na 150 °C. Na 2 pečících papírech si nakreslíme tužkou kruhy o průměru cca 25 cm.

    Dort Pavlova – recept krok 2
  • 311

    Z 300 g třtinového cukru v blenderu nebo tyčovým mixérem vyrobíme práškový cukr, který po částech, za stálého šlehání, přisypeme k vyšlehaným bílkům, až se krásně propojí a vytvoří se hladká a lesklá sněhová hmota, která výborně drží tvar.

    Dort Pavlova – recept krok 3
    411

    Na 2 plechy položíme pečící papíry s předkreslenými kruhy, na každý dáme polovinu vyšlehané směsi a lžící nepravidelně rozetřeme na předkreslený kruh (nedokonalost je u tohoto dortu nádherná).

    Dort Pavlova – recept krok 4
    511

    Oba plechy vložíme do předehřáté trouby, ztlumíme teplotu na 100 °C a sušíme cca 2 hodiny. Troubu vypneme, vyvětráme a korpusy necháme ve vypnuté troubě dosušit.

    Dort Pavlova – recept krok 5
    611

    Zatímco se suší korpusy, připravíme si ozdobu. Na pánvičce rozpustíme 100 g třtinového cukru na karamel, poté přidáme 100 g rozmixovaných jahod, 1 lžičku vanilkového cukru a 1 lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 100 ml vody.

    Dort Pavlova – recept krok 6
    711

    Za stálého míchání pomalu vaříme, než směs zhoustne do konzistence hustého sirupu (cca 10 minut) a poté necháme zcela vychladnout.

    Dort Pavlova – recept krok 7
    811

    50 g plátkových mandlí lehce nasucho dozlatova opražíme, zbylé jahody dle fantazie pokrájíme, hořkou čokoládu nahrubo nastrouháme.

    Dort Pavlova – recept krok 8
    911

    Když jsou korpusy i jahodový topping zcela vychladlé, ušleháme 800 ml šlehačky (lze využít i ztužovač, šlehačka pak déle drží tvar).

    Dort Pavlova – recept krok 9
    1011

    Na servírovací talíř položíme první korpus, lžící nebo zdobičkou naneseme polovinu šlehačky, pokapeme polovinou jahodového toppingu a posypeme polovinou nastrouhané hořké čokolády. Totéž provedeme s druhou polovinou, kterou ještě ozdobíme jahodami a borůvkami a posypeme opraženými plátky mandlí.

    Dort Pavlova – recept krok 10
    1111

    Necháme několik hodin (2-6) v lednici rozležet a podáváme.

    Dort Pavlova – recept krok 11

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...