Dortíková lízátka (Cake pops)

Udělejte radost těm nejcennějším na den dětí krásnými dortíkovými lízátky.
Přejít na postup60 min. příprava30 min. pečení20 min. zdobení
Cca 25 lízátek
Ingredience
Použité suroviny na cca 25 lízátek:
Na těsto:
- 150 g hladké mouky (nebo 100 g hl. mouky a 50 g kakaa)
- 170 g cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru (10 g)
- 50 ml oleje
- 6 vajec
- 2 lžíce pomerančové kůry mleté (10 g)
Na náplň:
- Světlá: 250 g mascarpone, 2 lžíce smetany ke šlehání
- Tmavá: 250 ml smetany, 150 g čokolády
Na ozdobu a ochucení:
- kokos, drcené ořechy nebo mandle
- drcené lentilky nebo cukrářské zdobení
- poleva (bílá, mléčná nebo hořká čokoláda, fondán)
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si těsto z 6 vajec, 170 g cukru a 10 g vanilkového cukru.

Vyšleháme do husté, pevné pěny (cca 15-20 minut).

Zatímco se šlehá základ těsta, vybereme a připravíme si jeden z krémů, světlý nebo tmavý. Světlý vytvoříme vyšleháním 250 g mascarpone a 2 lžic smetany, tmavý získáme rozpuštěním 150 g čokolády v 250 ml horké smetany (ideálně ve vodní lázni) a jejím vyšleháním do hladka. Vybraný hotový krém necháme v lednici ztuhnout. Na obrázku níže jsou vidět obě varianty krému, připravujeme ale pouze jeden.

Do vyšlehané pěny (bod 2.) zvolna zapracujeme 50 ml oleje, 150 g hladké mouky, nebo místo toho můžeme použít směs 100 g hladké mouky a 50 g kakaa. K tomu přidáme 2 lžíce pomerančové kůry mleté.

Nalijeme na plech s pečícím papírem a při 180 °C pečeme 30 minut. Na obrázku níže jsou vidět obě varianty – s kakaem i bez, připravujeme ale pouze jednu.

Vychladlý korpus rozmixujeme (rozemeleme) na jemnou drť.

Připravený krém (bod 3.) rukama zapracujeme do drti a hněteme tak dlouho, až jdou tvořit kuličky. Nyní lze přidat ještě kousky ořechů, mandlí, kandovaného ovoce nebo čokolády a znovu propracovat.

Z hmoty tvoříme kuličky o průměru 3 cm nebo jiné tvary pomocí formiček, které dáme na 30 minut do mrazáku ztuhnout.

Ve vodní lázni rozehřejeme polevu a upravíme špejle na délku cca 10 cm. Špejli namáčíme v délce cca 1,5 cm do polevy a ihned ji namočeným koncem zapíchneme do kuličky.

Kuličku pak celou namočíme do polevy a necháme ji, za stálého otáčení, okapat. Dozdobíme drcenými oříšky, lentilkami, cukrářským zdobením nebo kokosem a poté hotové „lízátko“ zapíchneme do aranžovací pěny (polystyrenu) a dáme do chladu ztuhnout.
