Dýňové latté (a sirup)
V dnešním podzimním receptu si nejprve připravíme dýňové pyré (hodí se i k přípravě dýňového koláče s datlemi), následně z pyré vytvoříme dýňový sirup, který nakonec použijeme k přípravě dýňového latté :)
Přejít na postupPyré: 10 min příprava, 60-90 min. pečení, Sirup: 10 min. příprava
500 ml sirupu
Ingredience
Použité suroviny na 500 ml sirupu:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 4 lžíce dýňového pyré (1 dýně Hokkaido)
- 300 ml vařící vody
- 150 g světlého třtinového cukru
- 1 lžička dýňového koření od Antonína
- 1 lžička pravého vanilkového cukru od Antonína
Postup přípravy
Příprava pyré:
Dýni Hokkaido omyjeme, rozřízneme napůl a vydlabeme semínka.
Dýni položíme rozkrojenou stranou na plech, podlijeme 200 ml vody a při 180 °C pečeme v troubě 60-90 minut (slupka musí jít snadno propíchnout vidličkou). Poté ji necháme zcela vychladnout.
Z upečené dýně vydlabeme dužninu, kterou v mixéru rozmixujeme dohladka.
Dýňové pyré máme připraveno. 250 ml pyré dáme stranou, zbytek rozdělíme po cca 300 g do vhodných nádob a zamrazíme pro příští využití.
Příprava sirupu:
Ve varné nádobě o obsahu 1 l smícháme 300 ml vařící vody se 150 g světlého třtinového cukru a 1 lžičkou vanilkového cukru a za stálého míchání necháme cukr rozpustit.
Přidáme 4 lžíce dýňového pyré a 1 lžičku dýňového koření a metlou dokonale promícháme. Pokud jsou v pyré hrudky, scedíme sirup přes jemné sítko (v lednici vydrží cca 2 týdny).
Hotovo :)
Příprava dýňového latté:
V přístroji na přípravu espressa připravíme silné espresso a dolijeme napěněným mlékem (nebo rovnou vyrobíme caffe latte nebo vídeňskou kávu).
Na mléčnou pěnu (nebo šlehačku) opatrně nalijeme 2-4 lžíce dýňového sirupu (dle chuti místo cukru).
Podáváme se zákuskem nebo jen tak samotné.