Farmářské bramborové hranolky
Výborná příloha, která může snadno vzít pozornost i hlavnímu chodu.
Přejít na postup15 min. příprava45-50 min. pečení
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 1 kg větších brambor (ideálně varný typ A nebo B)
- sůl dle chuti
- 50 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
- 1 rovná lžíce práškového sušeného česneku
- 1 vrchovatá lžíce sušených plátků cibule
- 1 vrchovatá lžíce sušené plocholisté petržele
- 2 lžíce kvalitního oleje
- pečící papír
Na dip:
- 250 ml zakysané smetany
- 1 vrchovatá lžíce koření Salát pikant
- sůl dle chuti
Použité koření
Postup přípravy
1 kg větších brambor i se slupkou dokonale, nejlépe kartáčkem, omyjeme a nakrájíme podélně na dlouhé hranolky o šířce cca 1x1 cm. V utěrce je osušíme.
Do misky najemno nastrouháme 50 g parmazánu a promícháme s rovnou lžící práškového česneku, vrchovatou lžící sušené petrželky, vrchovatou lžící sušené cibule.
Osušené bramborové hranolky dáme do větší misky, přidáme 2 lžíce kvalitního oleje, dosolíme podle chuti a rukama promícháme.
Přisypeme parmazánovou kořenící směs a hranolky v ní, pomocí lžíce nebo opět rukou, dokonale obalíme.
Obalené hranolky naskládáme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě nahřáté na 150 °C cca 45–50 min.
Připravíme si dip. 250 ml zakysané smetany smícháme s vrchovatou lžící směsi „Salát pikant“, osolíme dle chuti a necháme 15–20 minut v lednici rozležet.
Farmářské hranolky podáváme buď samotné jen s dipem nebo jako přílohu ke grilovaným masům nebo zelenině.