Fish and chips

Když se řekne britský street food, každý si okamžitě vybaví fish and chips. Vyzkoušejte Antonínovu verzi s paprikou a domácími bramborovými lupínky.
Přejít na postup30 min. příprava, 15 min. smažení
4
Ingredience
- 700 g čerstvé tresky nebo halibuta
- 4 velké brambory
- hladká mouka na obalení
- sůl, pepř černý mletý dle chuti
- 1 l oleje na osmažení
Na těstíčko:
- 150 g hladké mouky
- 300 ml vychlazeného světlého piva
- 1 lžička soli
- 1 lžička sladké maďarské papriky
Použité koření
Postup přípravy
4 velké brambory oloupeme, nakrájíme na 0,5 cm plátky a vložíme do mísy se studenou vodou.

700 g čerstvé tresky nebo halibuta nakrájíme na 1 cm řízky, papírovou utěrkou dokonale osušíme a z obou stran dle chuti lehce osolíme a opepříme.

Ve fritéze nebo hrnci (musí v něm být alespoň 2 cm oleje) rozpálíme olej na cca 160 °C (6 stupeň z 9), plátky brambor osušíme a cca 3 minuty smažíme.

Poté je vyjmeme z oleje a necháme lehce zchladnout.

Připravíme si těstíčko na obalení ryby z 300 ml velmi studeného piva, 150 g hladké mouky, z 1 lžičky papriky sladké maďarské a 1 lžičy soli.

V míse vše rozšleháme.

Zvýšíme teplotu oleje na cca 200 °C (8 stupeň z 9) a v něm cca 3 minuty opékáme zchladlé bramborové chipsy do zlatova.

Než jsou hotové, obalíme všechny rybí řízky v hladké mouce a vložíme je do připraveného těstíčka.

Hotové chipsy vyjmeme z oleje a necháme v papírové utěrce okapat.

Rybí řízky v těstíčku opatrně vložíme do rozpáleného oleje po chipsech a cca 5-8 minut smažíme do zlatova.

V papírové utěrce je necháme okapat a ihned spolu s lehce osolenými chipsy a tatarkou podáváme.
