Focaccia

Měkce nadýchaná pochoutka vynikající samotná jen tak na večerní mlsání, anebo jako příloha k salátům či steakům.

Přejít na postup

30 min. příprava70 min. kynutí 15 min. pečení

1 plech (30 x 40 cm)


Ingredience

Použité suroviny na 1 plech (30 x 40 cm):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky (ideálně vysokolepková na pizzu)
  • 340 ml voda
  • 7 g soli (1 rovná lžíce)
  • 21 g čerstvých kvasnic (1/2 kostky)
  • 50 ml olivového oleje extra virgin

Na posyp:

Postup přípravy

15

V hnětací misce smícháme 500 g hladké mouky (nejlépe vysokolepkové, např. mouky na pizzu) a 7 g soli, uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme rozšlehanou směs 340 ml vlažné vody, 21 g čerstvých kvasnic a 50 ml extra virgin olivového oleje.

Focaccia recept – recept krok 1
25

Vše dokonale promícháme (ideálně v hnětači) až vznikne nádherně vláčné a pružné těsto (10 minut), které necháme pod strečovou fólií 30 minut v teple kynout.

Focaccia recept – recept krok 2
35

Těsto vyklopíme na naolejovanou pracovní desku a naolejovanýma rukama roztáhneme na velikost plechu (30x40cm). Roztažené těsto přeneseme na plech vymazaný 20 ml olivového oleje, prsty dotlačíme do okrajů a necháme 20 minut v teple vykynout.

Focaccia recept – recept krok 3
45

Do celé plochy vykynuté placky hustě vytlačíme prsty důlky, posypeme ji 100 g celých černých oliv bez pecky, 50 g nahrubo pokrájených sušených rajčat v oleji (olivy i rajčata lehce zatlačíme do těsta), 1 lžičkou soli „Fleur de Sel“, tymiánem a rozmarýnem a celou focacciu pokapeme 80 ml extra virgin olivového oleje s rozmíchaným utřeným česnekem (zaplníme důlky). Necháme 20 minut kynout.

Focaccia recept – recept krok 4
55

Pečeme v troubě rozpálené na 250 °C cca 10–12 minut dozlatova. Necháme lehce zchladnout a podáváme samotné nebo jako přílohu k salátům či steakům.

Focaccia recept – recept krok 5
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...