Frikadelky Stroganov
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
MLETÁ MASA
Originální jemně mletá směs, je aromatická a mírně pálivá. Obsahuje kmín kořenný, cibuli, česnek, pepř černý, nové koření, papriku pálivou, zázvor, majoránku, kardamon, tymián a sůl.
Směs je určena do všech úprav mletého masa - karbanátků, sekané, kuliček z mletého masa, špízů. Lze ji použít i do různých typů masových a játrových zavářek do polévky, náplní zeleniny. Hodí se do masitých a rýžových náplní, dáváme ji i do haše a masitých náplní palačinek, pirožků apod.
S dnešním receptem se podíváme do původně ruské kuchyně na pokrm pojmenovaný podle šlechtického rodu Stroganovů, který je dnes v různých variantách nabízen v nejlepších restauracích světa:
FRIKADELKY STROGANOV
Frikadelky :1. Ve studené vodě namočíme žemli. Nadrobno nakrájené cibule smícháme s mletým masem, vejci, špetkou soli, dvěma lžičkami kořenící směsi „Mletá masa“ a dobře vymačkanou žemlí. Přisypeme strouhanku a důkladně promícháme.
2. Mokrýma rukama tvarujeme frikadelky (karbanátky) a smažíme na oleji z každé strany cca 5 minut. Uložíme do tepla.
Omáčka :3. 400 g očištěných menších čerstvých žampionů (nebo 230 g konzervovaných) nakrájíme na 2 mm silné plátky a spolu se třemi na kolečka nakrájenými (a rozebranými) cibulemi krátce orestujeme na výpeku z frikadelek se 3 lžícemi másla.
4. Přilijeme 1/4 l šlehačky a provaříme na mírném ohni asi 10 – 15 minut. Přidáme 2 lžičky kremžské hořčice, 2 na jemné nudličky nakrájené sterilované okurky, osolíme, opepříme a omáčku znovu krátce provaříme (2 minuty).
5. Frikadelky podáváme přelité omáčkou a jako přílohu šťouchané brambory se zelenou petrželkou.
Použité suroviny na 4 porce :
frikadelky :1 žemle (houska), 2 středně velké cibule, 750 g mletého masa (1/2 vepřového, 1/2 hovězího), 3 vejce, sůl, směs koření „Mletá masa“, 2 lžíce strouhanky, olej na smažení
omáčka :
400 g čerstvých nebo 230 g žampionů z konzervy, 3 středně velké cibule, výpek z frikadelek a 3 lžíce másla, 1/4 l šlehačky, 2 lžičky kremžské hořčice, 2 sterilované okurky, sůl, pepř
přílohy :
šťouchané brambory se zelenou petrželkou
tip :
K žampionům přidejte hrst sušených hřibů (nebo nahraďte žampiony čerstvými nebo zamraženými hříbky) a výsledná chuť bude nádherně houbová.