Frikadelky Stroganov

S dnešním receptem se podíváme do původně ruské kuchyně na pokrm pojmenovaný podle šlechtického rodu Stroganovů, který je dnes v různých variantách nabízen v nejlepších restauracích světa.

Přejít na postup

40 min.

4


Ingredience

Použité suroviny na 4 porce, frikadelky:

  • 1 žemle (houska)
  • 2 středně velké cibule
  • 750 g mletého masa (1/2 vepřového, 1/2 hovězího)
  • 3 vejce
  • sůl
  • směs koření „Mletá masa“ od Antonína
  • 2 lžíce strouhanky
  • olej na smažení

Omáčka:

  • 400 g čerstvých nebo 230 g žampionů z konzervy
  • 3 středně velké cibule
  • výpek z frikadelek a 3 lžíce másla
  • 1/4 l šlehačky
  • 2 lžičky kremžské hořčice
  • 2 sterilované okurky
  • sůl
  • pepř

Přílohy:

  • Šťouchané brambory se zelenou petrželkou

Použité koření

Postup přípravy

15

Ve studené vodě namočíme žemli. Nadrobno nakrájené cibule smícháme s mletým masem, vejci, špetkou soli, dvěma lžičkami kořenící směsi „Mletá masa“ od Antonína a dobře vymačkanou žemlí. Přisypeme strouhanku a důkladně promícháme.

Frikadelky stroganov - recept krok 1
25

Mokrýma rukama tvarujeme frikadelky (karbanátky) a smažíme na oleji z každé strany cca 5 minut. Uložíme do tepla.

Frikadelky stroganov - recept krok 2
35

400 g očištěných menších čerstvých žampionů (nebo 230 g konzervovaných) nakrájíme na 2 mm silné plátky a spolu se třemi na kolečka nakrájenými (a rozebranými) cibulemi krátce orestujeme na výpeku z frikadelek se 3 lžícemi másla.

Frikadelky stroganov - recept krok 3
45

Přilijeme 1/4 l šlehačky a provaříme na mírném ohni asi 10 – 15 minut. Přidáme 2 lžičky kremžské hořčice, 2 na jemné nudličky nakrájené sterilované okurky, osolíme, opepříme a omáčku znovu krátce provaříme (2 minuty).

Frikadelky stroganov - recept krok 4
55

Frikadelky podáváme přelité omáčkou a jako přílohu šťouchané brambory se zelenou petrželkou.

Frikadelky stroganov - recept krok 5
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...