Frikadelky Stroganov
S dnešním receptem se podíváme do původně ruské kuchyně na pokrm pojmenovaný podle šlechtického rodu Stroganovů, který je dnes v různých variantách nabízen v nejlepších restauracích světa.
Přejít na postup40 min.
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce, frikadelky:
- 1 žemle (houska)
- 2 středně velké cibule
- 750 g mletého masa (1/2 vepřového, 1/2 hovězího)
- 3 vejce
- sůl
- směs koření „Mletá masa“ od Antonína
- 2 lžíce strouhanky
- olej na smažení
Omáčka:
- 400 g čerstvých nebo 230 g žampionů z konzervy
- 3 středně velké cibule
- výpek z frikadelek a 3 lžíce másla
- 1/4 l šlehačky
- 2 lžičky kremžské hořčice
- 2 sterilované okurky
- sůl
- pepř
Přílohy:
- Šťouchané brambory se zelenou petrželkou
Použité koření
Postup přípravy
Ve studené vodě namočíme žemli. Nadrobno nakrájené cibule smícháme s mletým masem, vejci, špetkou soli, dvěma lžičkami kořenící směsi „Mletá masa“ od Antonína a dobře vymačkanou žemlí. Přisypeme strouhanku a důkladně promícháme.
Mokrýma rukama tvarujeme frikadelky (karbanátky) a smažíme na oleji z každé strany cca 5 minut. Uložíme do tepla.
400 g očištěných menších čerstvých žampionů (nebo 230 g konzervovaných) nakrájíme na 2 mm silné plátky a spolu se třemi na kolečka nakrájenými (a rozebranými) cibulemi krátce orestujeme na výpeku z frikadelek se 3 lžícemi másla.
Přilijeme 1/4 l šlehačky a provaříme na mírném ohni asi 10 – 15 minut. Přidáme 2 lžičky kremžské hořčice, 2 na jemné nudličky nakrájené sterilované okurky, osolíme, opepříme a omáčku znovu krátce provaříme (2 minuty).
Frikadelky podáváme přelité omáčkou a jako přílohu šťouchané brambory se zelenou petrželkou.