Gaspacho
Osvěžující španělská studená polévka z horké Andaluzie.
Přejít na postup15 min. příprava30 min. chlazení
4 (1 litr)
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce (1 litr):
- 500 g zralých sladkých rajčat (buď masitá, ale nejlépe cherry)
- 1 malá salátová okurka (100 g)
- 1/2 červené kapie (50 g)
- 1 menší šalotka (25 g)
- 1 stroužek česneku
- 1,5 lžíce bílého vinného octa (15 ml)
- 3 lžíce extra virgin olivového oleje (25 ml)
- ½ lžičky Pepř černý mletý
- ½ lžičky soli (dle chuti)
- hrst lístků čerstvé bazalky
- 200 ml studené vody
- Na ozdobení: Nadrobno nakrájené kousky rajčete a plátek okurky spolu s lístkem bazalky
- 1 ks bílého toustového chleba (lze vynechat)
Použité koření
Postup přípravy
Omyjeme zeleninu, oloupeme a rozčtvrtíme cibuli, oloupeme a nahrubo nakrájíme okurku, červenou kapii rozpůlíme a zbavíme jader, oloupeme 2 stroužky česneku, rozpůlíme rajčata a vše dáme do silného mixéru.
Přidáme 15 ml bílého vinného octa, 25 ml extra virgin olivového oleje, ½ lžičky mletého černého pepře, ½ lžičky soli (dle chuti), hrst lístků čerstvé bazalky, 1 ks bílého toustového chleba (lze vynechat), 200 ml studené vody.
Vše rozmixujeme do hladka (cca 1 minutu na nejvyšší výkon). Můžeme ještě přecedit, ale není to nutné.
Dáme na 30 minut do lednice vychladit a podáváme na vychlazeném talíři, v hrnku nebo sklenici ozdobené nadrobno nakrájenými kousky rajčete, plátkem okurky a lístkem bazalky.