Grilované papriky plněné kuskusem
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
MÁTA PEPRNÁ
Máta peprná mívala své slavné místo i ve staročeské kuchyni. Dnes se u nás používá spíše jako léčivá rostlina. Mátou voní především jídla Angličanů, ale považuje si ji arabská, francouzská, balkánská i italská kuchyně. Kořenili jí již staří Římané a z té doby se zachovala i v řadě předpisů středomořské kuchyně. Mátu můžeme použít samotnou nebo ve směsi s ostatními bylinkami, nejčastěji se šalvějí, ale i se saturejkou, libečkem, estragonem aj.
Dáváme ji do nádivek, do sekaných mas (karbanátků, sekané), patří ke skopovému, přidává se také do smetanových sýrů, tvarohových pomazánek, k dušené zelenině.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
GRILOVANÉ PAPRIKY PLNĚNÉ KUSKUSEM
Nakrájíme jeden menší pórek a šunku a na 2 lžících másla osmahneme. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a krátce opečeme.
Přilijeme 0,3 litru vody a okořeníme 1 lžičkou Máty peprné, 2 lžičkami směsi koření „Arabská“ a 1 lžičkou soli. Přivedeme opět do varu a vmícháme 250 g kuskusu. Odstavíme s plotny, přikryjeme pokličkou a necháme asi deset minut nabobtnat.
Z paprik vyřízneme jádřince (vybereme i zbylá jadérka) a naplníme je připraveným kuskusem. Lehce potřeme změklým máslem, okořeníme směsí koření „Arabská“ a osolíme. Zabalíme je do alobalu a grilujeme nebo pečeme v troubě 10-15 minut.
Podáváme jako samostatné jídlo nebo také jako vynikající přílohu ke grilovaným masům.