Grilované papriky plněné kuskusem

Ingredience

Postup přípravy

MÁTA PEPRNÁ

Máta peprná mívala své slavné místo i ve staročeské kuchyni. Dnes se u nás používá spíše jako léčivá rostlina. Mátou voní především jídla Angličanů, ale považuje si ji arabská, francouzská, balkánská i italská kuchyně. Kořenili jí již staří Římané a z té doby se zachovala i v řadě předpisů středomořské kuchyně. Mátu můžeme použít samotnou nebo ve směsi s ostatními bylinkami, nejčastěji se šalvějí, ale i se saturejkou, libečkem, estragonem aj.

Dáváme ji do nádivek, do sekaných mas (karbanátků, sekané), patří ke skopovému, přidává se také do smetanových sýrů, tvarohových pomazánek, k dušené zelenině.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

GRILOVANÉ PAPRIKY PLNĚNÉ KUSKUSEM

Nakrájíme jeden menší pórek a šunku a na 2 lžících másla osmahneme. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a krátce opečeme.

Přilijeme 0,3 litru vody a okořeníme 1 lžičkou Máty peprné, 2 lžičkami směsi koření „Arabská“ a 1 lžičkou soli. Přivedeme opět do varu a vmícháme 250 g kuskusu. Odstavíme s plotny, přikryjeme pokličkou a necháme asi deset minut nabobtnat.

Z paprik vyřízneme jádřince (vybereme i zbylá jadérka) a naplníme je připraveným kuskusem. Lehce potřeme změklým máslem, okořeníme směsí koření „Arabská“ a osolíme. Zabalíme je do alobalu a grilujeme nebo pečeme v troubě 10-15 minut.

Podáváme jako samostatné jídlo nebo také jako vynikající přílohu ke grilovaným masům.

Použité suroviny na 4 porce :

5-8 zelených paprik, 250 g kuskusu, 1 menší pórek, 100 g šunky, máslo, ½ červené papriky (kapie), směs koření „Arabská“, koření Máta peprná, sůl

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...