Guláš s červeným vínem a jalovcem

Ingredience

Postup přípravy

ČESKÝ GULÁŠ

Směs vhodná na přípravu pokrmů gulášového typu. Je složena ze sladké papriky, cibule a česneku, kmínu, pepře, nového koření a soli. Neobsahuje glutaman. Je výborná samozřejmě do gulášů jak z hovězího, vepřového i skopového masa, tak do bramborového guláše. Její jemnou paprikovou chuť oceníme i ve všech hnědých a červených omáčkách.

Historie guláše začíná u pastevců z maďarské pusty („gulyasů“), kteří si z masa, paprik a cibule vařili jednoduché, ale vydatné polévky. Z Maďarska se rozšířil po celé Evropě, ale již jako hustá omáčka s masem. O vaření guláše existuje plno doporučení a rad. Některá jsou zajímavá, jako třeba nevařit maso rychle v tlakovém hrnci, ale nechat ho pomalu vařit třeba půl dne, a nebo zahušťovat pouze chlebem. A jiná vzbudí údiv, jako třeba guláš vůbec nemíchat, ale pouze v hrnci občas protřepat.

My vám přinášíme osvědčený recept, který je výborný na zvěřinu, ale i na kvalitnější hovězí maso.

GULÁŠ S ČERVENÝM VÍNEM A JALOVCEM

Nejdříve v hrnci na 6 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli. Když zlátne, zasypeme ji 2 lžícemi směsi koření „Český guláš“ a ještě chvíli smažíme až do ztmavnutí. Přidáme na menší kostky nakrájené maso a opečeme. Podlijeme 0,3 l červeného vína, vložíme 6 kuliček jalovce, 1 malou chilli papričku a na mírném ohni dusíme maso do měkka. Dušení masa může trvat až hodinu a půl podle kvality masa. Poté necháme za stálého míchání víno vyvařit, osolíme 2 lžičkami soli, rovnoměrně zaprášíme 3 lžícemi mouky a ještě chvíli na mírném ohni mícháme. Guláš přelijeme 1 l vody (nebo vývaru) a přidáme lžíci rajčatového protlaku. Přivedeme k varu a chvilku povaříme než omáčka zhoustne.

Před koncem varu dle chuti dosolíme či přiostříme a vyjmeme kuličky jalovce a chilli papričku.

Podáváme s houskovým knedlíkem, bramborem nebo čerstvým tmavým chlebem. Můžeme přizdobit na kolečka nakrájenou cibulí.

Použité suroviny na 4 porce:

750 g zvěřiny nebo hovězího masa, 4 střední cibule, 6 lžic oleje, 2 lžíce směsi koření „Český guláš“, 6 kuliček jalovce, 3 lžíce hladké mouky, 0,3 l červeného vína (Frankovka, Svatovavřinecké), 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl, 1 chilli paprička

přílohy:

houskový knedlík, brambory, tmavý chléb, těstoviny

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...