Gurmánské brambory se smetanovým dipem
Ať jich upečete kolik chcete, nikdy nezbydou.
Přejít na postup15 min. příprava, 30 min. pečení
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 8 - 12 středně velkých brambor (kolik kdo sní)
- máslo nebo kvalitní olej
- směs koření „Gurmánská sůl“ od Antonína
Na dip:
- 250 ml zakysané smetany, bílého jogurtu nebo veganského ekvivalentu
- směs koření „Salát pikant“ od Antonína
Přílohy
- zeleninové saláty, grilovaná masa
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme všechny ingredience.
Brambory i se slupkou dokonale kartáčkem omyjeme (počítáme 2-3 středně velké brambory na osobu, a i když dáte víc, stejně nikdy nezbydou), rozkrojíme napolovic a naskládáme na plech rozkrojenou stranou nahoru. Na každou polovinu brambory položíme malý tenký plátek másla (1 x 1 cm) nebo zakápneme kvalitním olejem a dle chuti posypeme směsí koření „Gurmánská sůl“ od Antonína.
Plech vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme zhruba 30 minut. (Povrch brambor začne zlátnout a tvoří se na něm bubliny).
Smetanový dip připravíme smícháním 1 vrchovaté polévkové lžíce kořenící směsi „Salát pikant“ od Antonína s 250 ml (jeden kelímek) zakysané smetany (lze použít i bílý jogurt), do kterého pečené brambory před konzumací namáčíme.
Podáváme jako hlavní chod se zeleninovými saláty nebo jako přílohu ke grilovaným masům.