Indické brambory
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
HOŘCICE HNĚDÁ INDICkÁ
Hořčic je mnoho druhů, ale všechny jsou odvozeny od dvou zástupců čeledi brukvovitých. První z nich, hořčice žlutá (Sinapis alba), je u nás velice známa a rozšířena. Má velká žlutavá semena a používá se převážně na výrobu omáček a na nakládání. Druhá je potom hořčice hnědá indická (Brassica juncea), která má výraznější chuť a aroma a zvlášť se oceňuje v indické kuchyni. Tento druh se používá téměř výhradně v celém stavu, a to i při vaření a pečení. Aby hořčice změkla a uvolnilo se její aroma, většinou se před přípravou praží, buď na másle nebo oleji, případně nasucho.
Dnešní recept Vám představí jednu z typických příprav indické kuchyně, kterým je pražení koření. Při tomto způsobu se plně rozvine jeho chuť a vůně. Doporučujeme použít přírodní máslo nebo dobrý olej. Margaríny většinou obsahují velký podíl vody která se vypaří.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
INDICKÉ BRAMBORY
Troubu nahřejeme na 200°C. V pekáčku rozpustíme 1/4 másla a připravíme si koření. Do misky dáme 2 lžičky hořčice hnědé, 4 lžičky koření "Tandoori Másala", 2 lžičky kurkumy, 2 lžičky soli, 2 rozdrcené stroužky česneku a můžeme přidat 1-2 chilli papričky. Tuto směs promícháme a vsypeme do pekáčku s rozpuštěným máslem. Dáme do trouby a za občasného míchání pražíme 3 minuty. Potom přidáme brambory nakrájené na větší kousky (3-5cm), promícháme, aby se pěkně obalily v koření. Brambory pečeme do změknutí, tj. 15-20minut, pravidelně je zamícháme.
Takto připravené brambory můžeme podávat samotné, nebo jako přílohu k minutkám a masům.