Indické samosy
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
ČERNUCHA
Lidový název: černý kmín, nigela, semena černé cibule
Černucha má široké použití hlavně v Indii a na Středním východě. Používá se k okořenění chleba, pečiva, sýrů, luštěnin a podobně. Je součástí směsí koření karí a různých druhů másal. Má příjemnou mírně ostrou chuť, něco mezi cibulí, mákem a pepřem. Černucha je koření pro toho, kdo rád experimentuje. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou a tymiánem.
Podle tohoto receptu velmi rád indické samosy připravujeme a dnes Vám jej předkládáme k vyzkoušení.
INDICKÉ SAMOSY
Těsto si připravíme takto: smícháme 300g hladké mouky, 2 lžičky černuchy, 1,5 lžičky soli, 6 lžic rostlinného oleje a 100ml vody. Vše dobře promísíme a necháme alespoň půl hodiny odležet.
Náplň: uvaříme 400 gramů oloupaných a nakrájených brambor dohromady s polovinou květáku (rozděleného na kousky), vaříme bez soli.
Do misky si připravíme lžičku římského kmínu (cuminu), 1,5 lžičky pískavice celé a vše na 3 lžících oleje v hlubší pánvi krátce (půl minuty, aby koření nezhořklo) pražíme. Přisypeme 2 lžičky směsi koření "Garam másala" a lžičku kurkumy, vše krátce (opět půl minuty) osmahneme. Potom přidáme uvařené, scezené a nadrobno nakrájené brambory s květákem, dále lžíci vody, 2 lžičky soli a pět minut za stálého míchání provaříme.
Z těsta vyválíme malé placičky, na které lžičkou vkládáme vychladlou náplň a okraje těsta přehneme (vznikne půlměsíc) a zarolujeme. Takto připravené samosy smažíme v rozpáleném oleji přibližně pět minut, potom je vložíme do sítka a necháme vykapat přebytečný tuk. Podáváme jako přílohu - například k indickým pokrmům jako je sabji, kari, chutney a podobně.