Indické samosy

Ingredience

Postup přípravy

ČERNUCHA

Lidový název: černý kmín, nigela, semena černé cibule

Černucha má široké použití hlavně v Indii a na Středním východě. Používá se k okořenění chleba, pečiva, sýrů, luštěnin a podobně. Je součástí směsí koření karí a různých druhů másal. Má příjemnou mírně ostrou chuť, něco mezi cibulí, mákem a pepřem. Černucha je koření pro toho, kdo rád experimentuje. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou a tymiánem.

Podle tohoto receptu velmi rád indické samosy připravujeme a dnes Vám jej předkládáme k vyzkoušení.

INDICKÉ SAMOSY

Těsto si připravíme takto: smícháme 300g hladké mouky, 2 lžičky černuchy, 1,5 lžičky soli, 6 lžic rostlinného oleje a 100ml vody. Vše dobře promísíme a necháme alespoň půl hodiny odležet.

Náplň: uvaříme 400 gramů oloupaných a nakrájených brambor dohromady s polovinou květáku (rozděleného na kousky), vaříme bez soli.

Do misky si připravíme lžičku římského kmínu (cuminu), 1,5 lžičky pískavice celé a vše na 3 lžících oleje v hlubší pánvi krátce (půl minuty, aby koření nezhořklo) pražíme. Přisypeme 2 lžičky směsi koření "Garam másala" a lžičku kurkumy, vše krátce (opět půl minuty) osmahneme. Potom přidáme uvařené, scezené a nadrobno nakrájené brambory s květákem, dále lžíci vody, 2 lžičky soli a pět minut za stálého míchání provaříme.

Z těsta vyválíme malé placičky, na které lžičkou vkládáme vychladlou náplň a okraje těsta přehneme (vznikne půlměsíc) a zarolujeme. Takto připravené samosy smažíme v rozpáleném oleji přibližně pět minut, potom je vložíme do sítka a necháme vykapat přebytečný tuk. Podáváme jako přílohu - například k indickým pokrmům jako je sabji, kari, chutney a podobně.

Použité suroviny:

300g hladké mouky, rostlinný olej, 400g brambor, 1/2 květáku, sůl, koření černucha, kurkuma, pískavice celá, římský kmín celý (cumin) a směs koření "Garam másala"

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...