Indické zeleninové Sabji
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
PÍSKAVICE CELÁ
Lidový název: fenugrek, řecké seno, jetel kozího rohu, kozí roh.
Je to bobulovitá rostlina - léčivka i koření - podobná jeteli. Celá rostlina typicky kořenitě páchne. Chuť semen je kořenitě hořká a natrpklá. Nejvíce se pěstuje v Etiopii, Indii, Číně, Americe, Egyptě a Súdánu. Tento recept je výborný s rýží a indickou plackou, ale můžete ho použít i jako vynikající přílohu ke grilovaným masům.
INDICKÉ ZELENINOVÉ SABJI
Šest středních brambor oloupeme a nakrájíme na menší kousky, lilek očistíme a nakrájíme na kostičky, brokolici a květák také opláchneme a nakrájíme na větší kousky.
V hlubší pánvi nebo ve fritovacím hrnci rozpálíme olej a smažíme v něm připravené brambory dozlatova - asi 10-15 minut podle druhu brambor. Opečené brambory dáme na sítko okapat. To samé provedeme s brokolicí a květákem, pouze teplotu oleje mírně snížíme, aby se nám zelenina nepřipálila.
V šikovném hrnci rozpálíme 6 lžic oleje a krátce na něm osmažíme 1 lžíci pískavice celé - ale opatrně, aby nezhořkla! Dále přisypeme 1 vrchovatou lžíci směsi koření "Garam másala" a také krátce osmahneme. Potom přidáme nakrájenou červenou kapii a na kostičky nakrájený lilek. Vše 1 minutu za stálého míchání restujeme, nyní to podlijeme 2dcl vody a dalších 10 minut pod pokličkou dusíme. Občas promícháme, aby se to nepřipálilo.
Na závěr okořeníme 1 lžící papriky sladké a půl lžičkou mletého chilli a přidáme 200g nakládaných krájených rajčat, opečené brambory a brokolici.
Osolíme podle chuti 1-2 lžičkami soli a vše ještě 3-5 minut povaříme.