Irský (gaelský) guláš - "Irish stew"

Vyzkoušejte Antonínovu variantu pokrmu z hovězího nebo skopového masa, který se v Irsku připravuje již více než 200 let nejen na den Svatého Patrika.
Přejít na postup45 min. příprava2 hod. vaření1 hod. marinování
8-10
Ingredience
Použité suroviny na 8-10 porcí:
- 1 kg hovězí kližky
- 1 palice česneku
- 3 větší cibule
- 6 mrkví
- 1 tenkostěnná červená kapie
- 1 petržel
- 1 dlouhá bílá ředkev (cca 40 cm) (lze i tuřín nebo vodnice)
- 2 lžíce tymiánu
- sůl
- 2 lžíce worchesterské omáčky
- 0,5 l vývaru
- 1 lžička mletého černého pepře
- 250 ml černého piva (Guinness nebo jiné) nebo 2 dcl červeného vína
Přílohy:
- vařený nebo opečený brambor, lze i chléb
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si marinádu z 1 lžičky soli, 1 lžičky mletého černého pepře, 2 lžic tymiánu, 2 lžic worchesterské omáčky a 250 ml piva (Guinness) nebo 2 dcl červeného vína (modernější pojetí).

Hovězí maso (1 kg) nakrájíme na kostky (4 x 4 cm) a na alespoň jednu hodinu naložíme do připravené marinády.

Mezitím si ve větším hrnci nebo pekáčku (ohnivzdorná držadla, půjde do trouby) na 6 lžících oleje orestujeme 3 větší cibule nakrájené na proužky spolu s palicí česneku nakrájenou na plátky a tenkostěnnou červenou kapií nakrájenou na proužky (cca 5 min.).

Přidáme marinované maso (bez marinády) a restujeme, než se začne přichytávat (cca 15 min.).

Přisypeme na 1-2 cm kolečka nakrájených 6 mrkví, petržel a ředkev, vše orestujeme (cca 2 min.).

Přilijeme 500 ml vývaru, zbytek marinády a promícháme.

Rozpálíme troubu na 200 °C a pod pokličkou pečeme cca 2 hod. Po 1 hodině promícháme a na posledních 30 minut odklopíme poklici.

Podáváme s vařeným nebo opečeným bramborem, popřípadě chlebem.
