Italské ragú s těstovinami

Naše verze receptu na tradiční italské ragú promění každé těstoviny v dokonalý gurmánský zážitek. Jednoduché jídlo plné bohaté chuti a vůně, která vás přenese až do slunné Itálie.
Přejít na postup10 min. příprava, 30 min. vaření
4-6
Ingredience
Použité suroviny na 4–6 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 g směsi mletého libovějšího vepřového a hovězího masa (1:1)
- 50 g nadrobno nakrájené slaniny
- 1 a ½ lžičky soli
- 2 lžíce směsi koření „Italské těstoviny" od Antonína
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 velké cibule nadrobno nakrájené
- 2 střední mrkve nadrobno nakrájené
- 3 prolisované stroužky česneku
- 500 g rajčatového protlaku
- 1 bobkový list
- 100 ml červeného vína
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 500 g suchých těstovin
- čerstvé lístky bazalky na ozdobu
- cukr dle chuti
Příloha:
- těstoviny
Použité koření
Postup přípravy
Ve větší pánvi (s pokličkou) na 3 polévkových lžících olivového oleje dozlatova orestujeme 50 g nadrobno nakrájené slaniny.

Přihodíme nadrobno nakrájené 2 velké cibule a 2 střední mrkve, 3 prolisované stroužky česneku a vše cca 10 minut restujeme.

Zvýšíme teplotu na max, přidáme 500 g směsi mletého libového vepřového a hovězího masa a 3-4 minuty prudce restujeme, než maso zhnědne.

Promícháme s 1 a ½ lžičky soli, 2 lžícemi směsi koření „Italské těstoviny" od Antonína, 1 lžičkou sušeného oregana, ½ lžičky mletého černého pepře a 1 bobkovým listem, zalijeme 100 ml červeného vína spolu s 500 g rajčatového protlaku a pod pokličkou, za občasného míchání, dusíme 30 minut.

Nakonec vyjmeme bobkový list, dosolíme a dosladíme podle chuti, vmícháme polovinu parmazánu a pokud je omáčka moc hustá, můžeme ji naředit vodou ze špaget.

Mezitím uvaříme 500 g těstovin dle návodu a promícháme je s omáčkou. Chuť je poté výraznější.

Italské ragú s těstovinami servírujeme posypané druhou polovinou parmazánu a ozdobené lístky čerstvé bazalky.
