Jahodový crumble
Sladkou chuť jahod a křupavého kokosu, ovoněnou špetkou skořice, to vše najdete v našem novém receptu na oblíbený dezert.
Přejít na postup40 min.
4-5
Ingredience
Použité suroviny na cca 4-5 porcí:
Na jahody:
- 750 g zralých jahod
- 10 g kukuřičného škrobu
- 10 g kokosového (nebo demerara třtinového) cukru
- šťáva z ½ menšího citronu
- 1 lžíce kokosového oleje na vymazání misek
Na drobenku:
- 50 g jemných ovesných, bezlepkových vloček
- 100 g kokosové mouky
- 50 g kokosového (nebo demerara třtinového) cukru
- 1 rovná lžíce skořicového cukru
- 30 g strouhaného kokosu
- 70 g změklého kokosového oleje
- ¼ lžičky mleté vanilky (volitelné)
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si drobenku. Smícháme 50 g ovesných vloček, 100 g kokosové mouky, 50 g kokosového cukru, 1 rovnou lžíci skořicového cukru, 30 g strouhaného kokosu, 70 g změklého kokosového oleje a prsty vytvoříme drobenku (bude se strukturou podobat hrubé strouhance).
750 g jahod zbavíme stopek, omyjeme a osušíme. Ve větší misce je pokapeme šťávou z ½ menšího citronu a obalíme směsí 10 g kukuřičného škrobu a 10 g kokosového cukru.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Zbylými 10 g kokosového oleje vymažeme 4-5 menších zapékacích misek (průměr 10-12 cm) nebo větších, ale nižších hrníčků.
Obalené jahody stejnoměrně naskládáme do zapékacích misek a rovnoměrně posypeme vytvořenou drobenkou.
Pečeme při 180 °C cca 25 minut.
Podáváme vlažné nebo i studené. Vynikající jsou ovšem i s kopečkem šlehačky nebo oblíbené zmrzliny.
Místo kokosové můžeme použít i pohankovou, rýžovou nebo mandlovou mouku. Podle toho, co komu chutná.
A samozřejmě můžeme nahradit kokosovou mouku a ovesné vločky pšeničnou nebo špaldovou moukou, kokosový olej máslem a vytvořit klasickou drobenku. Již to ale nebude bezlepkové a veganské. Pro diabetiky lze cukr nahradit sladidlem erythritolem. A místo jahod můžeme s úspěchem použít maliny, borůvky nebo i rebarboru (u ní ovšem vynecháme citronovou šťávu).