Jahodový crumble

Sladkou chuť jahod a křupavého kokosu, ovoněnou špetkou skořice, to vše najdete v našem novém receptu na oblíbený dezert.

Přejít na postup

40 min.

4-5


Ingredience

Použité suroviny na cca 4-5 porcí:

Na jahody:

  • 750 g zralých jahod
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 10 g kokosového (nebo demerara třtinového) cukru
  • šťáva z ½ menšího citronu
  • 1 lžíce kokosového oleje na vymazání misek

Na drobenku:

  • 50 g jemných ovesných, bezlepkových vloček
  • 100 g kokosové mouky
  • 50 g kokosového (nebo demerara třtinového) cukru
  • 1 rovná lžíce skořicového cukru
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 70 g změklého kokosového oleje
  • ¼ lžičky mleté vanilky (volitelné)

Postup přípravy

17

Připravíme si drobenku. Smícháme 50 g ovesných vloček, 100 g kokosové mouky, 50 g kokosového cukru, 1 rovnou lžíci skořicového cukru, 30 g strouhaného kokosu, 70 g změklého kokosového oleje a prsty vytvoříme drobenku (bude se strukturou podobat hrubé strouhance).

Jahodový crumble – recept krok 1
27

750 g jahod zbavíme stopek, omyjeme a osušíme. Ve větší misce je pokapeme šťávou z ½ menšího citronu a obalíme směsí 10 g kukuřičného škrobu a 10 g kokosového cukru.

Jahodový crumble – recept krok 2
37

Předehřejeme troubu na 180 °C.

bílá
47

Zbylými 10 g kokosového oleje vymažeme 4-5 menších zapékacích misek (průměr 10-12 cm) nebo větších, ale nižších hrníčků.

Jahodový crumble – recept krok 4
57

Obalené jahody stejnoměrně naskládáme do zapékacích misek a rovnoměrně posypeme vytvořenou drobenkou.

Jahodový crumble – recept krok 5
67

Pečeme při 180 °C cca 25 minut.

Jahodový crumble – recept krok 6
77

Podáváme vlažné nebo i studené. Vynikající jsou ovšem i s kopečkem šlehačky nebo oblíbené zmrzliny.

Jahodový crumble – recept krok 7
Tip:

Místo kokosové můžeme použít i pohankovou, rýžovou nebo mandlovou mouku. Podle toho, co komu chutná.

A samozřejmě můžeme nahradit kokosovou mouku a ovesné vločky pšeničnou nebo špaldovou moukou, kokosový olej máslem a vytvořit klasickou drobenku. Již to ale nebude bezlepkové a veganské. Pro diabetiky lze cukr nahradit sladidlem erythritolem. A místo jahod můžeme s úspěchem použít maliny, borůvky nebo i rebarboru (u ní ovšem vynecháme citronovou šťávu).

bílá
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...