Jahodový dort
Jednoduchý a lahodný dort s čerstvými jahodami.
Přejít na postup20 min. příprava45 min. pečení
8-12 kousků
Ingredience
Na korpus:
- 5 vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g krupicového cukru
- 170 ml oleje
- 170 ml vlažné vody
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 vrchovatá polévková lžíce směsi "Voňavé pečení s vanilkou" od Antonína
Na krém:
- 100 g krupicového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
- 1 sáček "Vanilkového cukru" od Antonína
- 500 ml mléka
- 400 g másla
- Čerstvé jahody (6-8 ks na krém, dle libosti na ozdobení)
- Jahodová marmeláda na pomazání korpusu
Použité koření
Postup přípravy
Nejprve si připravíme ingredience na korpus.
Vejce vyšleháme do pěny a postupně, za stálého míchání přidáváme olej, vlažnou vodu a cukr.
Mouku smíchanou s práškem do pečiva a směsí „Voňavé pečení s vanilkou" od Antonína pomalu vmícháme do tekutého základu.
Kulatou dortovou formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem, vlijeme do ní těsto a v troubě předehřáté na 200°C pečeme cca 45 minut (v horkovzdušné troubě 180°C cca 30 minut).
Připravíme si ingredience na krém.
Smícháme 100 g krupicového cukru a celý sáček "Vanilkového cukru" od Antonína s pudinkovým práškem, do kastrůlku o objemu cca 2 litry vlijeme mléko a pomalu přisypáváme za stálého míchání směs cukrů a pudinku, až je hmota bez hrudek. Opatrným zahříváním za stálého míchání přivedeme k varu a provařujeme cca 1 minutu, než krém zhoustne. Po vychladnutí přidáme změklé máslo a ručně metličkou prošleháme.
Upečený korpus rozřízneme podélně na tři díly (placky). Spodní díl potřeme vrstvou marmelády a třetinou krému. Na krém přitiskneme druhou placku. Opět mažeme marmeládou a druhou třetinou krému, na který položíme třetí díl korpusu. Ze zbylé třetiny krému odebereme jednu třetinu, kterou potřeme horní část dortu. Do zbytku krému vmícháme omyté rozmačkané jahody a potřeme tímto jahodovým krémem okraje.
Celý dort pak dozdobíme čerstvými jahodami dle fantazie.