Jahodovy jahody
Netradiční a výborné spojení jemně pikantního citronového pepře s krémovým mascarpone a sladkými jahodami v dezertu, který nám před časem prozradil plzeňský šéfkuchař Petr Jahoda.
Přejít na postup20 min.
2 porce
Ingredience
Použité suroviny na krém:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 1 ks Mascarpone
- 2-3 polévkové lžíce vanilkového cukru
- 3 lžíce zakysané smetany
Medová omáčka::
- 1 malou čajovou lžičku citronového pepře
- 10 g plátků mandlí
- 1 lžičku mleté skořice
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
- 250 g čerstvých jahod
- čerstvá máta na ozdobení
- 1 lžička soli
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si krém. 1 ks mascarpone, 2-3 polévkové lžíce vanilkového cukru a 3 lžíce zakysané smetany vložíme do mísy a vše dokonale vyšleháme na pevný vanilkový krém.
Jahody omyjeme, překrojíme napůl a odložíme stranou.
V hmoždíři najemno nadrtíme citronový pepř.
Nyní je důležité si připravit všechny ingredience k ruce, protože příprava je velmi rychlá. Na teflonové pánvi na sucho opražíme plátky mandlí, až dostanou nazlátlou barvu. Přisypeme citronový pepř a pár vteřin necháme na pánvi rozvonět.
Poté najednou přidáme máslo, med a mletou skořici a hned jak vše zpění, odstavíme z plotny a do pánve vložíme připravené jahody. Vše opatrně promícháme, až jsou jahody medovou omáčkou a mandlemi obaleny.
Jahody přeskládáme na misku nebo talíř a přelijeme zbytkem omáčky z pánve. Z krému lžící vykrojíme hrudku a přidáme k jahodám. Na závěr dozdobíme krém snítkou máty a ihned podáváme.