Jahodový šríkand s vanilkou

Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
VANILKA MLETÁ
Toto koření, původem z Nového světa, je jedno z nejjemnějších vůbec. Vanilku znali a pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika. Používali ji jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a čokoládových placek, které už tehdy vyráběli. K aromatizování čokolády se vanilka využívá dodnes. Indiáni neměli vanilku jen jako koření, ale dokonce i jako léčivo.
JAHODOVÝ ŠRÍKAND S VANILKOU
Do misky dáme bílý kvalitní jogurt (1kg), přidáme 2 gramy mleté vanilky, 8 lžic moučkového cukru a promícháme. Čerstvé jahody omyjeme, necháme okapat, nakrájíme na menší kousky a mírně rozmačkáme, přidáme do jogurtu a vše lehce promícháme.
Připravíme hlubší misku, na kterou položíme větší sítko vyložené čistým plátýnkem (můžeme též použít dětskou látkovou plenu). Do plátýnka v sítku dáme připravený jogurt s ovocem a v chladu necháme z jogurtu vykapávat syrovátku. Celý proces necháme probíhat 6 až 24 hodin - podle toho, jak moc hustý a tvarohovo-krémovitý šríkand chceme mít. Servírujeme do vhodných misek. Zdobíme čerstvou jahodou případně čerstvou mátou.