Jambalaya po česku (zeleninové rizoto)
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
PAELLA
Mírně pikantní směs koření určená především na španělské národní jídlo Paellu – pestrou rýžovou pánev. Obsahuje kurkumu, cibuli, papriku, pepř, česnek, petržel a další zelené byliny. Je vhodná do zeleninových a masových rizot, na dušenou zeleninu, těstoviny, do polévek (Soljanka) apod. Příjemně jí okořeníme i smažená a dušená masa, ryby a směsi masa a zeleniny. Skvěle chutná v rybích a zeleninových salátech.
Rýže a rýžové pokrmy jsou ve světě nejrozšířenější pochutinou. Způsobů přípravy rýžových pokrmů proto existuje bezpočet. Dnes jsme pro Vás vybrali a upravili recept, který kombinuje nejlepší postupy přípravy rýže (rýže musí do sebe „vtáhnout“ chutě koření a ostatních přísad) s požadavky moderní doby – rychlost přípravy a nenáročnost surovin. Věříme, že tento pokrm, přizpůsobený „české chuti“, si rádi zařadíte do Vašeho stálého jídelníčku.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
JAMBALAYA PO ČESKU (zeleninové rizoto)
Ve větší a hlubší pánvičce (s pokličkou) na oleji osmažíme do růžova 1 nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme 2 lžičky směsi koření „Paella“ a lehce opražíme. Dále přidáme 1 najemno nastrouhaný syrový brambor (promícháme) a cca 200 g mraženého zeleninového leča. Osolíme 1 lžičkou soli a zeleninu asi 1 minutu opékáme.
Přisypeme obsah 2 varných sáčků s předvařenou rýží a 1 lžíci rozinek. Vše dobře promícháme. Přilijeme 600 ml vody, přivedeme k varu a za občasného míchání na mírném ohni pod pokličkou dusíme 15 minut.
Odstavíme z ohně, vmícháme sojové klíčky (nebo hrášek či kukuřici) a najemno pokrájenou šunku a dle chuti dosolíme. Přiklopíme opět poklicí a necháme 5 – 10 minut stát, než rýže ještě trochu „dojde“ a všechny chutě a vůně se dostatečně promísí.