Jarní salát s chřestem a avokádovým dresingem
Avokádo, chřest a ředkvičky? Chutný salát za pár minut.
Přejít na postup20 min.
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
Dresing:
- 1 zralé (měkké) avokádo
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 jarní cibulky
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce směsi Salátové koření od Antonína
- hrst omyté pažitky nebo medvědího česneku nakrájeného nadrobno
Salát:
- 0,5 kg zeleného chřestu
- 6 větších ředkviček
- 250 g salátové směsi (rukola, polníček, ledový salát, apod)
Přílohy:
- opečená bagetka nebo toust, přírodní kuřecí nebo vepřový plátek
Použité koření
Postup přípravy
Do vroucí osolené vody ve vyšším hrnci dáme na 5 minut vařit omytý chřest tak, aby špičky nebyly ponořené.
Poté je ihned přelijeme ledovou vodou (zůstanou krásně zelené a křupavé), osušíme a nakrájíme na 2 cm kousky. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky silné 3-5 mm.
Připravíme si dresing. Do misky dáme dužninu z 1 zralého avokáda, 1 lžíci limetkové šťávy, 5 lžic vody, 2 očištěné jarní cibulky, 3 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžičku cukru, 1 lžíci salátového koření, sůl a pepř podle chuti a vše rozmixujeme do hladka.
Hrst omyté pažitky nebo medvědího česneku nakrájíme nadrobno a vmícháme do dresingu (hotový dresing lze uchovávat v ledničce cca 4 dni).
Na talíř naskládáme omytou salátovou směs, na ní dáme nakrájený chřest a ředkvičky, vše polijeme dresingem a podáváme buď samotné jako salát, s opečenou bagetkou či toustem nebo s přírodním kuřecím nebo vepřovým plátkem.