Jávské rybí curry
Ochutnejte trochu slunce ve zdravém (a výborném!) receptu z ostrova Jáva.
Přejít na postup30 min. příprava20 min. vaření
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 600 g rybích filetů (treska, losos, okoun…)
- 3 stroužky česneku
- 3 5 cm čerstvého zázvoru (1 lžíce)
- 10 cm pórku (zelená část)
- 3 dcl přírodního bílého jogurtu
- 3 dcl kokosového mléka
- 1 střední mrkev
- 2 řapíky celeru
- 1 menší cibule
- hrst lístků koriandru (čerstvé nebo sušené)
- chilli papričky dle chuti
- olej na smažení (6 lžic)
Kořenící směs:
- 3 lžíce směsi koření Karí - jávský typ
- ½ lžičky skořice mleté
- 1 lžička soli
- ½ lžička mletého cuminu
Přílohy:
- rýže, placky Naan (Roti).
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si kořenící směs z 3 lžic směsi koření Karí - jávský typ, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého cuminu, 1 lžičky soli.
600 g rybích filetů nakrájíme na kousky 4 x 4 cm, obalíme je v kořenící směsi a necháme 20 minut v chladu stát.
Mezitím 3 stroužky česneku a cca 3 cm zázvoru nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na 5 cm nudličky a vše dáme stranou. Pórek, mrkev a 2 řapíky celeru nakrájíme na 5 cm nudličky.
Nejlépe ve wok pánvi rozpálíme 6 lžic oleje a zprudka na něm orestujeme okořeněné filety. Poté je opatrně vyndáme stranou.
Do rozpáleného oleje vsypeme připravený zázvor, česnek a nudličky cibule (případně i chilli papričky), zprudka vše 1 minutu, restujeme, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a zprudka restujeme ještě 3 minuty.
Přilijeme 3 dcl kokosového mléka, 3 dcl přírodního jogurtu, promícháme a do pánve vložíme zpět orestované rybí kousky. Na mírném plameni necháme probublávat cca 20 minut (curry se zredukuje a chutě se krásně propojí) a 1 minutu před koncem přisypeme hrst nasekaných lístků koriandru.
Podáváme s vařenou rýží nebo plackou Naan (Roti)