Jemné kuřecí karbanátky s tvarohem
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
PAŽITKA
Jako koření se používala už ve staré řecké a římské kuchyni. Spolu s petrželkou se udržela u nás dodnes jako oblíbená "polévková zeleň" snad na každé zahrádce. V Číně a Indii se pěstují statnější druhy pažitky, které mají o něco výraznější příchuť po česneku a současně jsou nasládlé. Pažitka je důležitý zdroj vitamínu C a obsahuje i mnoho karotenu, další vitamíny, silice obsahující síru, mnoho sodíku a hodně vápníku, draslíku, fosforu, železa a síry. Pažitka podporuje trávení, má vliv na chuť k jídlu a na snižování krevního tlaku. Pažitka se používá ve všech evropských kuchyních, dále v čínské, indické i severoamerické především jako zelené koření do polévek, omáček, do vaječných jídel, do bylinkového másla, na zdobení čerstvých zeleninových salátů (rajčatového, okurkového, bramborového a míchaného), na přílohy (rýží a brambory), na chléb s máslem, do tvarohových a sýrových pomazánek, na ozdobu pečených mas a ryb, na obložené chlebíčky atd. Z pažitky se vaří chutná omáčka k vařeným vejcím, k masu i k zelenině.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
JEMNÉ KUŘECÍ KARBANÁTKY S TVAROHEM
Ve větší misce smícháme 250 g tvarohu s 1 nadrobno nakrájenou houskou, přisypeme 1 lžičku černého mletého pepře, 2 lžičky soli, 1 vrchovatou lžíci sušené pažitky a 1 lžičku jedlé sody. Dále 100 g jemně nastrouhaného sýra, 1 – 3 prolisované stroužky česneku a 1 střední najemno nakrájenou cibuli. Přilijeme 1 dcl vody a dobře promícháme.
300 g kuřecího masa (asi 2 řízky) a 300 g vepřového bůčku nakrájíme na kostičky a na masovém mlýnku semeleme najemno. Maso přendáme do šlehače, přilijeme 2 lžíce oleje a vyšleháme do (skoro)pěny. Přendáme do mísy s tvarohem, přisypeme 2 najemno posekaná vejce a vše dobře promícháme a prohněteme. Když je těsto řidší, dle potřeby přidáme strouhanku (cca 5 - 15 lžic). Mokrýma rukama tvoříme menší karbanátky, které ve vyšší vrstvě oleje opečeme z obou stran.
Necháme okapat na ubrousku a podáváme s bramborovým salátem, vařenými brambory či kaší.
Použité suroviny na 4 porce :
300 g kuřecího (krůtího, králičího) masa, 300 g vepřového bůčku bez kosti, 1 houska, sůl, černý mletý pepř, 1 vrchovatá lžíce pažitky, 250 g měkkého tvarohu, 100 g strouhaného sýra, 1 lžička jedlé sody, 1 – 3 stroužky česneku dle chuti, 1 střední cibule, 2 lžíce kvalitního oleje, 2 natvrdo uvařená vejce, strouhanka (cca 10 lžic), olej na smaženípřílohy :
bramborový salát, vařené brambory, kaše