Kapr na grilu od paní Řandové
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
BOBKOVÝ LIST
Bobkový list (vavřín) je jedno z nejznámějších koření, které by nemělo chybět v žádné kuchyni. Jako koření se dnes používají sušené listy, které mají vynikající aroma a nahořklou chuť. Obsahuje látky podporující trávení a chuť k jídlu. Užívá se k úpravě svíčkové a dalších omáček, při konzervaci masa a ryb, při nakládání zeleniny, hub, okurek. Kvalitní bobkový list má být suchý, pružný a světle zelené vyrovnané barvy. Nemá mít šedou nebo hnědou barvu ani skvrny.
Vavřín (Laurus nobilis) je stále zelený keř, který roste v celém Středomoří. (Z vavřínu byly také pleteny oslavné věnce.).
Typické použití pro tuto směs je recept na :
KAPR NA GRILU od paní Řandové
Z vykuchané ryby stáhneme kůži a jestliže jsme šikovnější, můžeme ji i vykostit. Takto připravenou rybu naporcujeme, osolíme a namáčíme do marinády.
Tu si připravíme z oleje, 7-mi stroužků rozdrceného česneku, 1 lžičky papriky sladké maďarské a podle chuti papriky pálivé. Kousky máčené v marinádě poskládáme do misky a jednotlivé vrstvy rybího masa prosypáváme oreganem a prokládáme bobkovým listem. Zalijeme zbylou marinádou.
Přikryté necháme v lednici marinovat 2-3 dny, ale každý den rybu v marinádě přeložíme, aby se chuť koření rozprostřela do každého kousku masa.
Pečeme 2-3minuty z obou stran na grilu a hotové pokapeme citrónovou šťávou. Jako přílohu doporučujeme pečivo.