Koláč z dýně hokkaido s datlemi
Datlemi slazený dýňový koláč ideální na podzimní večery s použitím naší novinky – dýňovým kořením.
Přejít na postupPyré: 10 min příprava60-90 min. pečeníKoláč: 20 min. příprava 50 min. pečení
1 koláč, 12 dílků
Ingredience
Použité suroviny na 1 koláč (12 dílů):
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 150 g nahrubo nakrájených datlí
- 1 chemicky neošetřený pomeranč (nebo 1 dužnina a 1lžička sušené pomerančové kůry mleté
- 250 ml dýňového pyré (1 dýně Hokkaido)
- 250 g změklého másla
- 50 g světlého třtinového cukru
- 1 lžička "Dýňového koření" od Antonína
- 1 lžička "Vanilkového cukru" od Antonína
- 3 vejce
- 250 g pohankové (nebo hladké pšeničné) mouky
- 150 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup přípravy
Příprava pyré:
- 110
Dýni Hokkaido omyjeme, rozřízneme napůl a vydlabeme semínka.
- 210
Dýni položíme rozkrojenou stranou na plech, podlijeme 200 ml vody a při 180 °C pečeme v troubě 60-90 minut (slupka musí jít snadno propíchnout vidličkou). Poté ji necháme zcela vychladnout.
- 310
Z upečené dýně vydlabeme dužninu, kterou v mixéru rozmixujeme dohladka. 250 ml dýňového pyré dáme stranou, zbytek rozdělíme po cca 300 g do vhodných nádob a zamrazíme pro příští využití
Příprava koláče:
410
150 g nahrubo nakrájených datlí spolu s pomerančovou kůrou (sušenou nebo ostrouhanou z bio pomeranče) namočíme na 15 minut do rozmixované dužniny 1 pomeranče.
510
250 g pohankové (nebo hladké pšeničné) mouky smícháme s 1 lžičkou prášku do pečiva a 1 lžičkou dýňového koření
610
Ve větší míse utřeme dohladka 250 g změklého másla s 50 g světlého třtinového a 1 lžičkou vanilkového cukru.
710
Postupně, za stálého šlehání, přidáme 3 vajíčka, 150 ml mléka, směs namočených datlí v pomeranči, 250 ml dýňového pyré, a nakonec pomalu přisypeme mouku s práškem do pečiva a kořením. Vše dokonale promícháme.
810
Formu na koláč o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme do ní připravené těsto.
910
V troubě předehřáté na 180 °C pečeme cca 50 minut (zapíchnutá špejle se nesmí mazat těstem).
1010
Podáváme se šlehačkou.